Landenalmanak.nl Hongkong

Hongkong

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Hongkong

Het uitzicht vanaf Peak View over Hong Kong
Het uitzicht vanaf Peak View over Hong Kong ( © Nac Datta )

Hongkong is een in Zuidoost-Azië gelegen Speciale Bestuurlijke Regio van de Volksrepubliek China. Het gebied bestaat uit 236 eilanden met een totale oppervlakte van 1.099 km², en grenst aan de Zuid-Chinese Zee. Er wonen 6.935.900 (2005) mensen.

De naam Hongkong is afgeleid van de uitspraak in het plaatselijke Yue-dialect: Heung Gong. De naam betekent "geurige haven". Dit is tot stand gekomen doordat een paar reizigers een heerlijke geur roken van een boom in Hongkong en zo werd de stad en naam Hongkong geboren.

Hongkong bestaat uit het gelijknamige eiland ten oosten van de Zhujiang-rivier (Parelrivier) van 78 km²; het Kowloon-schiereiland van bijna 47 km²; en verder 235 eilandjes, waarvan het merendeel niet bewoond is, en die bekend staan als de New Territories (974 km²). Lantau Island is met 146 km² de grootste eiland, gevolgd door Hong Kong Island.

Tegenwoordig is Hongkong een voor Azië 'jonge' metropool en een grote moderne stad. Hongkong heeft 10 punten op de lijst van wereldsteden.


Klematis
De wolkenkrabbers van Hong Kong ( © Nac Datta )

Top   ReageerMeer foto's van Hongkong op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Hongkong

Klematis
Hong Kong bij avond ( © Nac Datta )

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Hongkong:

  • Er zijn geen werelderggoederen in Hong Kong
Top   Reageer
Informatie Hongkong

Inwoners
6,9 miljoen
(0.4x t.o.v. NL)
Oppervlakte
1.097 km2
(<0,3x t.o.v. NL)
BuurlandenChina, Macao,
HoofdstadHongkong
ValutaHKD Hongkong dollar
Koers1 EUR Euro = 10.50 HKD Hongkong dollar
KlimaatSubtropisch
Beste reisperiodeOktober t/m december
TemperatuurTussen de 15 C 's winters en de 35 C 's zomers
TaalEngels, Chinees
Tijdverschil+6 uur t.o.v. Nederland
InentingenAanbevolen
VisumGeen visum nodig
GeldzakenVoldoende geldautomaten aanwezig


Top   Reageer
Handig! Valuta omrekenen

Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.

1 EUR Euro = 10.50 HKD Hongkong dollar 1 EUR Euro = 0.77 USD US Dollar
1 HKD0.10 EUR20,- EUR210.20 HKD
2 HKD0.19 EUR50,- EUR525.49 HKD
5 HKD0.48 EUR100,- EUR1050.98 HKD
10 HKD0.95 EUR150,- EUR1576.46 HKD
100 HKD9.51 EUR20,- USD161.69 HKD
1000 HKD95.15 EUR50,- USD404.22 HKD
10000 HKD951.50 EUR100,- USD808.44 HKD


Top   Reageer
Percentage Landenalmanak.nl

17.4%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Hongkong geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Hongkong

De top 5 voor Hongkong is nog niet volledig. Geef jouw tips door via info(at)landenalmanak(.)nl


Top   Reageer
Jouw mening over Hongkong

Gemiddeld :

7.0

- Als vakantieland 6
- Als avontuurlijk land 7
- Geschikt met kinderen 5
- Veilig vakantieland 10
- Goedkoop vakantieland 7
Aantal reacties gegevens :1

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Hongkong

Er is nog geen reiservaring gegeven.Top   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Hongkong

In 1841, op het hoogtepunt van de eerste Opiumoorlog (1839-1941), werd Hongkong Island door het Britse leger bezet. De belangrijkste reden hiervoor was de indrukwekkende haven van het eiland. In 1843 werd Hongkong Island formeel een Britse kolonie. Het bestuur van de kolonie werd in de handen gelegd van een Britse gouverneur, die werd geadviseerd door een uitvoerende en een wetgevende raad. Onder Brits beheer groeide het eiland uit tot een belangrijk handelsentrepot voor de handel tussen het Chinese rijk en de rest van de wereld. Aan het einde van de tweede Opiumoorlog, in 1860, breidde het Verenigd Koninkrijk haar territorium uit naar het schiereiland Kowloon, dat tegenover Hongkong Island lag en behoorde tot het vasteland van China. In de nasleep van de Sino-Japanse oorlog werd in 1898 een stuk land ten noorden van Kowloon, de New Territories, door de Britten opgeëist als verdedigingszone van de kolonie. In 1941 viel Japan Hongkong binnen en pas in 1945 werd het bestuur weer overgedragen aan de Britse gouverneur.

Van 1945 tot 1981 legde de bevolking van Hongkong weinig belangstelling aan de dag voor democratisch zelfbestuur. Dit veranderde echter in 1982 met de start van de onderhandelingen over Hongkongs toekomst ten tijde waarvan verschillende politieke associaties werden opgezet, die met onmiddellijke ingang democratische hervormingen voor Hongkong bepleitten. De onderhandelingen tussen China en het Verenigd Koninkrijk over de positie van Hongkong werden in 1984 bezegeld met de Sino-British joint declaration. In deze gezamenlijke verklaring werd vastgesteld dat Hongkong op 1 juli 1997 zou worden overgedragen aan China, waarbij Hongkong vijftig jaar lang een speciale status zou behouden binnen China als Speciale Administratieve Regio (SAR). Kern van de gezamenlijke verklaring was het 'one country, two systems' principe dat inhield dat Peking verantwoordelijk zou zijn voor het buitenlands beleid en de defensie van Hongkong, terwijl Hongkong SAR met betrekking tot alle overige bestuurssectoren een autonoom beleid zou kunnen voeren. In 1990 werd een grondwet voor Hongkong door het Chinese Volkscongres aangenomen, deze Basic Law legde de constitutionele status van Hongkong binnen China vast en moest de duurzaamheid van het 'one country, two systems' principe garanderen.

De laatste Britse gouverneur, Chris Patten, maakte kort na zijn aantreden democratische hervormingen bekend met betrekking tot de in 1995 te houden parlementaire verkiezingen. De Chinese regering zag de hervormingen als een Britse poging tot manipulatie van de verkiezingen in het voordeel van anti-Chinese krachten en besloot Pattens politieke structuur bij de overdracht van Hongkong aan China af te schaffen. De volgens de hervormingen van Patten gekozen Wetgevende Raad werd na de overdracht op 1 juli 1997 dan ook ontbonden en vervangen door een provisioneel parlement. Dit provisionele parlement werd aangesteld door een selectiecomité, waarvan de leden op hun beurt gekozen door een voorbereidingscomité dat in 1995 door Peking in het leven was geroepen om de overdracht van Hongkong aan China te managen. De leden van de Democratische Partij weigerden zitting te nemen in dit parlement, maar deden in 1998 wel mee aan de eerste (gedeeltelijke) parlementaire verkiezingen, waarbij de partij een overwinning behaalde. De steun voor de Democratische Partij bij verkiezingen is sindsdien echter weer afgenomen, en tegenwoordig vormt de partij een minderheid in de Wetgevende Raad. bron: minbuza.nlTop   Reageer

Nathan Road in Hong Kong
Nathan Road in Hong Kong ( © Nac Datta )
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.