Landenalmanak.nl Malta

Malta, de parel van de Middenlandse Zee

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Malta

Valetta, de hoofdstad van Malta
Valetta, de hoofdstad van Malta ( © http://www.veeronline.nl )

Malta, een dwergstaat gelegen in de Middellandse Zee, bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en de kleine onbewoonde eilanden Cominotto en Filfla. Het werd op 21 september 1964 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk.

Het eilandenrijk in de Middenlandse Zee, perfect voor een ideale vakantie. Gekoesterd door de zon van Noord Afrika hebben Malta en het nabijgelegen eiland Gozo en het torseilandje Comino voor elk wat wils. Cultuurliefhebbers raken in de ban van de megalithische tempels en de schitterende bouwwerken van de johannieter ridders, wie van een actieve vakantie houdt kan er allerlei watersporten beoefenen, en gestresste scholieren kunnen hier op adem komen : in één van de vele taalinstituten wordt het leren van Engels tot een vakantiegenoegen. Maar je kunt natuurlijk ook 'zo maar' naar Malta gaan om er te genieten van het kristalheldere water, de schilderachtige cafeetjes, de kliffen of de akkers en weiden, die in de lente in een zee van bloemen veranderen.

Malta is vrij kaal en rotsachtig met relatief weinig natuurlijke begroeiing. Van het zuidwesten naar het noordoosten loopt het eiland schuin af, het is als het ware gekanteld. Alleen aan de westkust zijn er enkele (kleine) stranden.

Malta telt ongeveer 400.000 Maltezen maar is hiermee toch een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het land is ook erg toeristisch. Ruim 1 miljoen toeristen bezoeken het eiland ieder jaar, waardoor het er soms erg druk is.

De twee officiële talen zijn Maltees en Engels. Het Maltees is afgeleid van een Arabisch dialect onder invloed van de Saracenen, maar heeft ook een sterke invloed ondergaan van onder andere het Italiaans. Het is de enige Semitische taal die met het Latijnse alfabet wordt geschreven.

Malta is een parlementair democratische republiek. Aan het hoofd staat een voor vijf jaar door het parlement gekozen president (2004; Eddie Fenech Adami) De premier is regeringsleider (sinds 2004 Lawrence Gonzi, Partit Nazjonalista). Het politieke leven wordt beheerst door de Arbeiderspartij en de Nationalistische partij.

Malta exporteert industriële producten en heeft daarnaast scheepsbouw en toerisme als voornaamste bestaansmiddelen. De landbouw speelt bij de export een ondergeschikte rol, ondanks de bekende Maltezer aardappel. Nog minder belangrijk is de visserij: het land telt niet meer dan duizend vissers. De aquacultuur neemt wel in belang toe.

De lokale munteenheid is de Maltese Lira (MTL), ook wel Maltees Pond genoemd.
Malta is op 1 mei 2004 toegetreden tot de Europese Unie.

Bron Wikipedia.nl (deels)


Klematis
De Kathadraal in Valletta ( © http://www.veeronline.nl )

Top   ReageerMeer foto's van Malta op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Malta

Klematis
Het oude centrum van Valletta ( © http:/www.veeronline.nl )

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Malta:

  • Hal Saflieni Hypogeum
  • Historisch centrum van Valletta
  • Megalithische tempels van Malta (uitgebreid in 1992)
Top   Reageer
Informatie Malta

Inwoners
0,4 miljoen
(<0,3x t.o.v. NL)
Oppervlakte
315 km2
(<0,3x t.o.v. NL)
BuurlandenItalië, Libië, Tunesië,
HoofdstadValletta, 10.000 inwoners
ValutaMTL Malta Liri
Koers1 EUR Euro = 0.43 MTL Malta Liri
KlimaatWarm Middellandse Zee-klimaat
Beste reisperiodeHele jaar mogelijk; Voorjaar en najaar ideaal; vanaf oktober regen mogelijk
TemperatuurVoorjaar, najaar gemiddels 20C; zomer 35C +
TaalMaltees, Engels
TijdverschilGeen
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenHet gebruik van geldautomaten en creditcards is goed mogelijk


Top   Reageer
Handig! Valuta omrekenen

Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.

1 EUR Euro = 0.43 MTL Malta Liri 1 EUR Euro = 0.77 USD US Dollar
0.1 MTL0.23 EUR20,- EUR8.65 MTL
0.2 MTL0.46 EUR50,- EUR21.62 MTL
0.5 MTL1.16 EUR100,- EUR43.23 MTL
1 MTL2.31 EUR150,- EUR64.85 MTL
10 MTL23.13 EUR20,- USD6.65 MTL
100 MTL231.31 EUR50,- USD16.63 MTL
1000 MTL2313.11 EUR100,- USD33.26 MTL


Top   Reageer
Percentage Landenalmanak.nl

16.2%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Malta geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Malta

1

In de hoofdstad Valletta van de archipel zijn fascinerende overblijfselen uit de tijd van de johannieterorde bewaard geblevenBron :

2

In de smalle steegjes van Mdina, de oude hoofdstad van Malta, lijkt het of de tijd heeft stil gestaanBron :

3

De tocht met de kleine bootjes langs de kliffen maar het bezoek aan de Blue Grotto zeer bijzonderBron :

4

De haven van het schilderachtige plaatsje Marsaxlokk ligt vol met bont beschilderde vissersbotenBron :

5

De gigantische koepelkerk St' Marija Assunta in Mosta werd gebouwd met veel steun van de plaatselijke vrome bevolkingBron :


Top   Reageer
Leuke tip Malta

Klematis
Eén van de antieke bussen op Malta ( © http://www.veeronline.nl )

Wie Malta bezoekt moet een ritje maken met het openbaar vervoer. De zeer goed onderhoude antieken bussen zorgen voor een prima verbinding over het eiland. Ook zijn de fel gekleurde bussen schiterend om te zien. In principe rijden alle bussen naar het busstation in Valetta. Sommige sneldiensten rijden ook andere routes, maar dit zijn dan ook meer de normale bussen. Een ticket voor een enkeltje is niet duur en de bussen rijden frequent.


Top   Reageer
Vervelend in Malta

Klematis
Het dorre en soms vervuilde landschap buiten de steden ( © http://www.veeronline.nl )

De meningen over de pracht op Malta zijn nog wel eens verdeeld. Veel steden op Malta zijn aan elkaar gegroeid en daardoor is het eiland relatief volgebouwd. Ook heeft Malta nauwelijks zandstranden om op te luieren (vooral rotskusten). Het bekendste zandstrand dat Malta rijk is, is Golden Beach globaal ten zuid-wensten van Mellieha. Het strand en hotel-restaurant bij Golden Bay/Beach is prima te doen ook voor mensen zonder auto. Vanaf de Valetta terminal gaat bus 652 er heen.


Top   Reageer
Jouw mening over Malta

Gemiddeld :

8.1

- Als vakantieland 8.9
- Als avontuurlijk land 7.9
- Geschikt met kinderen 7.8
- Veilig vakantieland 8.5
- Goedkoop vakantieland 7.2
Aantal reacties gegevens :19

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Malta

Heerlijk land dat je na 1 week wel gezien hebt. Wij verkenden in het voorjaar het hele eiland per bus, wat al een belevenis op zich is. Een geweldige vakantie gehad, maar zal niet gauw weer naar Malta gaan.

een heel prettig land om vakantie te houden ikwas all 3x op malta

Wij komen op aanraden van een vriend sinds 1987 op Malta en zijn er nu meer dan 12 maal geweest! Over enkele dagen zal Air Malta ons ook dit jaar weer naar ons tweede \"thuis\" brengen! Nog steeds zijn wij niet uitgekeken en in staat nieuwe dingen te ontdekken naast het versterken van de oude zo vertrouwde zaken die wij zo hebben leren waarderen en liefhebben. Veel van ons waarde oordeel gaat uit naar de Maltese bevolking. Zelden zo\'n fijn, hartelijk en bereidwillig volk leren kennen en zo makkelijk vrienden voor het leven gemaakt.

het is een Top land, een echt aanradertje. het is dan wel niet heel erg goedkoop, maar toch. het is het waard voor de prijs, want is een prachtig landschap. je kunt er prachtige dingen zien, je kunt ze haast wonderen noemen. er is er erg kindvriendelijk want er zijn kidclubs, en \'S avonds is er zelfs een disco voor de wat oudere kinderen, die het niet zo leuk vinden bij de kidclubs. (wat ik me haast niet voor kan stellen) want het is er geweldig! ook de mensen zijn zeer behulpzaam en zeer vriendelijk. als je een vraag hebt of wat meer te weten wilt komen over Malta kan je altijd bij hun terecht. wij konden natuurlijk geen Maltees, maar er zijn ook hele vriendelijke burgers, wij hadden een burger die ons in het Engels weliswaar een hele rondleiding door het Land gaf! De hoofdstad, Valetta. is prachtig er zijn mooie winkels en je kunt er lekker eten. Malta is een echte aanrader! zou graag nog eens terug willen naar Malta. Groetjes Sabine & Jeffrey.Top   Reageer
Reistips Malta

De Blue Lagoon

Malta - De Blue Lagoon is het paradijs op aarde. De Blue Lagoon is gelegen tussen het eilandje Comino en het eiland Gozo. Het is een plaats waar totale rust heerst en waar je je rustig kunt ontspannen. Het azuurblauwe water op die plaats is zo ondiep waardoor het water een prachtige blauwe kleur verkrijgt. Tijdens de zomermaanden kan het er wel beho  Lees meer

Kleurrijke havenvan Marsaxlokk

Malta - De natuurlijk haven Marsaxlokk Bay is de op één na grootste van Malta. Het is de mooiste plek om de traditionele, kleurrijke Maltese vissersboten te zien de zogeheten luzzu met het mythische oog op hun boeg geschilderd. Het dorp is de belangrijkste vissershaven van de eilanden. De zondagse vismarkt geeft de bezoeker een fascinerend kijkje  Lees meer

Koepelkerk St. Marija Assunta in Mosta

Malta - De St. Marija Assunta is een prachtige koepelkerk in Mosta in centrale Malta. De enorme koepel van de Rotunda (koepel) is 40 meter in diameter. Er wordt beweerd dat dit de op twee na grootste koepelkerk in Europa is. Alleen de Sint Pieter in Rome en de Hagia Sophia in Istanboel zijn groter. Het ontwerp is sterk gebaseerd op de koepel van de Pan  Lees meerTop   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Malta

Klematis
Vissers, op de uitlopers van de
verdedigingswerken ( © http://www.veeronline.nl )

Na meer dan 250 jaar geregeerd te zijn door de Ridders van de Heilige Johannes, werden de eilanden Malta, Gozo en Comino in 1798 door de Fransen bezet. In 1800 zorgde een volksopstand (met Britse hulp) ervoor dat het Franse garnizoen werd verdreven.

Via het verdrag van Parijs (1814) werd Malta een kolonie van het Britse Rijk. Onder het Britse bestuur werd Malta tot een strategische militaire basis gemaakt en het hoofdkwartier van de Britse maritieme vloot. De militaire industrie werd hierdoor de motor van de Maltese economie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland dermate zwaar getroffen dat Koning George VI de bevolking in 1943 collectief het George Cross verleende. In 1964 werd Malta als parlementaire democratie onafhankelijk binnen het Britse Gemenebest. In 1974 werd de constitutie herzien en werd Malta een zelfstandige republiek met een eigen Staatshoofd. Het land bleef evenwel lid van het Britse Gemenebest. bron: minbuza.nlTop   Reageer

De gezellige straatjes van Valetta
De gezellige straatjes van Valetta ( © http://www.veeronline.nl )
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.