Luxemburg of officieel het Groothertogdom Luxemburg grenst aan Belgie in het westen en het noorden, Duitsland in het oosten en Frankrijk in het zuiden. Het heuvellandschap van de Ardennen rijkt vanuit Belgie in het noordelijke deel van Luxemburg. Het zuiden heeft meer een glooiend landschap, genaamde Bon Pays. De hoofdstad en tevens grootste stad van het land is Luxemburg.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
Luxemburg is een wandelland bij uitstek. Elk plaatsje in Luxemburg heeft wel zijn eigen wandelingen uitgezet door de natuur. Informeer bij de plaatselijke Tourist Information naar de mogelijkheden. De tochten varieren van 4 tot 20 kilometer.
Luxemburg - We lopen via trappen naar beneden tot onder in de kloof. Onderlangs lopen we terug naar de Kazematten. Van onderaf hebben we een mooi beeld op de inhammen in de rotsen, maar moeten toch een stukje omhoog om de andere kant te bereiken. Aan de andere kant wandelen we door het parkje langs het water. Uiteindelijk klimmen we via enkele t Lees meer
Klein Zwitserland bij Echternach
Luxemburg - Klein Zwitserland ligt op de grens van Duitsland en het Groot Hertogdom Luxemburg aan de Sure. De fantastische wandelingen die je hier kunt maken in een tot de verbeelding sprekende wereld trekken veel toeristen. Er is een netwerk van paden, met holten, spleten, spelonken en bizarre rotsformaties. Dit is een droomwereld voor klein en Lees meer
Op het Congres van Wenen in 1815 werden de voormalige Oostenrijkse gebieden, die overeenkomen met het huidige België en Luxemburg, met het Koninkrijk der Nederlanden, samengevoegd in een staat.
Dankzij de versterkte stad Luxemburg en de strategisch belangrijke ligging grenzende aan het Pruisische Rijnland, werd Luxemburg daarbij een onafhankelijk lid van de Duitse Rijnconfederatie, met de Nederlandse Koning als Groothertog. Pruisen werd toegestaan een garnizoen te legeren in Luxemburg, welke situatie voortduurde tot 1867.
Bij de onafhankelijkheid van België in 1830 bleef de persoonlijke unie van het Groothertogdom Luxemburg met de Nederlandse kroon gehandhaafd. Wel werd Luxemburg in 1839 middels het Verdrag van Londen bestuurlijk onafhankelijk van Nederland. Aan de persoonlijke unie kwam pas een einde toen Koning Willem III in 1890 overleed en er geen mannelijke erfgenaam was. Willem III werd daarom opgevolgd door Hertog Adolf von Nassau en hiermee was de Luxemburgse nationale dynastie gesticht.
Het lidmaatschap van de Duitse confederatie leidde tot de opname van Luxemburg in de Duitse Douane-unie (Zollverein). Luxemburg was hiervan lid van 1842 tot 1918. De economische banden met Duitsland werden versterkt door de ontwikkeling van de staalindustrie na 1879, die mogelijk werd gemaakt door Duits kapitaal en grote aantallen Duitse arbeiders.
Ondanks het feit dat Luxemburg zich neutraal verklaarde tijdens zowel de eerste als de tweede wereldoorlog, werd het land tijdens beide wereldoorlogen door Duitsland bezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het land onder dwang volledig opgenomen in Nazi-Duitsland.
Sinds de Eerste Wereldoorlog was het partnerschap met verschillende Europese landen één van de pijlers van het Luxemburgse buitenlandse beleid. Zo werd al in 1922 de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) opgericht.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse regering in ballingschap afgesproken om na de oorlog nauwer samen te werken met name op economische gebied. Het Benelux- verdrag waarin de douane-unie werd opgericht, werd op 5 september 1944 ondertekend en trad op 1 januari 1948 in werking. De onderhandelingen hebben bijna drie jaar geduurd omdat al snel na de oorlog bleek dat de implementatie van deze overeenkomst op grote economische problemen stuitte.
In 1949 werd het Groothertogdom lid van de NAVO en in het proces van Europese eenwording heeft het vanaf het begin een actieve rol gespeeld.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.