De totale oppervlakte van China beslaat 9.580.000 km² en het is daarmee het op twee na grootste land ter wereld. China is grofweg 300 keer groter dan Nederland en kan qua oppervlakte gemakkelijk met West-Europa worden vergeleken.
Landschappelijk is China onmetelijk divers: de uitgestrekte laagvlakte van het noordoostelijke deel; het heuvelachtige en waterrijke zuidoostelijke deel; het lössplateau van Centraal China; het hoogland van Tibet en Qinghai; de woestijn- en steppe gebieden van Xinjiang en Binnen-Mongolië en tenslotte het grillige karstlandschap van het zuiden met z’n klassiek aandoende uitzichten.
Topografisch gezien ligt China ingeklemd tussen Rusland, Kazakstan, Kirgizstan, Tadzjikistan, Mongolië en Korea in het noorden, en Pakistan, India, Nepal, Myanmar, Laos en Vietnam in het zuiden. De totale lengte van de landgrens bedraagt meer dan 20.000 km.
China heeft ruim een miljard inwoners. Ongeveer 20 % hiervan woont in de stad, de rest woont op het platteland. Om de enorme bevolkingsgroei een halt toe te roepen, heeft de Chinese regering de één-kind politiek in het leven geroepen. De mensen in de stad worden gedwongen om slechts 1 kind te nemen. Als ze meer kinderen krijgen, dan moeten ze op andere punten inleveren. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld in een klein huis moeten wonen en dat de scholing voor de kinderen niet meer gratis is. Als je een tweeling krijgt, dan geldt dat niet.
Ongeveer 93 % van de Chinezen zijn Han Chinezen. Verder zijn er nog zo’n 55 minderheden, die voornamelijk in de grensstreken wonen. Tijdens onze Groots China reis zullen we deze minderheden bezoeken: de Bai bevolking in Dali, de Naxi bevolking in Lijiang en de Sani en Yi bevolking in het Stenen Woud.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in China:
Chinese Muur
N Heilige berg Taishan
Keizerlijke paleizen van de Ming- en Qing-dynastieën in Beijing en Shenyang (uitgebreid in 2004)
Grotten van Mogao
Mausoleum van de eerste Qin-keizer (Terracottaleger)
Vindplaats van de Pekingmens in Zhoukoudian
N Huangshan
Jiuzhaigou-vallei
Berglandschap van Huanglong
Berglandschap van Wulingyuan
Bergresidentie en afgelegen tempels van Chengde
Tempel en begraafplaats van Confucius en het huis van de familie Kong in Qufu
Oud gebouwencomplex in de Wudang bergen
Historisch ensemble van het Potala Paleis in Lhasa (uitgebreid in 2000 en 2001)
Nationaal park Lushan
N Landschap rond de berg Emei, inbegrepen het gebied van de Grote Boeddha van Leshan
Oude stad Lijiang
Oude stad Ping Yao
Klassieke tuinen van Suzhou (uitgebreid in 2000)
Zomerpaleis; een keizerlijke tuin in Beijing
Tempel van de hemel; een keizerlijk offeraltaar in Beijing
N Wuyi
Rotsgraveringen van Dazu
Qingcheng en Dujiangyan-irrigatiesysteem
Oude dorpen in zuidelijk Anhui - Xidi en Hongcun
Grotten van Longmen
Keizerlijke graven van de Ming- en Qing-dynastieen (uitgebreid in 2003 en 2004)
Grotten van Yungang
Beschermd Drie Parallelle Rivieren gebied in Yunnan
Hoofdsteden en graven van het oude koninkrijk Koguryo
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
De panda is een van de oudste diersoorten op de wereld. Daarom wordt hij ook wel eens het ‘levende fossiel’ genoemd. De panda zou al zo’n 8 000 000 miljoen jaar rondlopen op deze wereldbol. En nu is hij met uitsterven bedreigd. Er zijn er momenteel nog maar 1 000! Tijd om daar iets aan te doen. De Chinezen willen natuurlijk hun nationale trots verdedigen en proberen nu panda’s in gevangenschap te kweken.
Sommige gebieden zijn onder drang toegevoegd aan het Chinese rijk. De Oergoeien in het noord westen en de Tibetanen in het zuid westen voelen zich onderdrukt binnen China. De Chinese regering op haar beurt ervaart juist dat ze de bewoners in deze gebieden helpt naar meer welvaart. Door verhuizingen van Han Chinezen naar de onderdrukte gebieden te stimuleren hoopt men dat de volkeren meer en meer vermengen. Dit tot ergernis van de oorspronkelijke bevolking.
Geweldig mooi land om te bezoeken, nog echt authentiek!
Wij zijn met openbaar vervoer van Noord naar Zuid china via klein tibet gereisd met openbaar vervoer. Geweldig om zo te reizen, je maakt de leukste dingen mee. Chinezen zijn ook heel vriendelijk en vinden het heel leuk dat je hun land komt bekijken. Om de 2 minuten staan ze een foto van je te maken, omdat ze weinig blanken zien. Grappige ervaring.De taal is echt een probleem, wel aan te raden om een point it boekje mee te nemen. Iedereen is behulpzaam en zal je helpen. Het is zeker een land om met kinderen te reizen, houd er rekening mee dat er weinig dingen zijn voor kinderen, zwembaden hebben ze vaak niet bij hotels ( omdat chinezen niet kunnen zwemmen). Het is heel veilig ook in de slaaptreinen en bussen...Een land om van te houden!
China - Om de grote toeristengroepen te ontlopen ga ik niet naar Badaling, maar naar het plaatsje Mutianyu. Badaling ligt het dichtst bij Beijing en trekt daardoor veel toeristen. Ook ga ik al voor zeven uur op pad. Op dit vroege tijdstip is het al druk in de straten van Beijing. Ik kan mij voorstellen dat het verkeer hier binnen een uur helemaal va Lees meer
De verboden stad in Peking
China - Als ik over het plein kijk, zie ik aan de overzijde een grote vlaggenmast en het portret van Mao aan de muur van de Verboden Stad hangen. Het bekende plaatje. Ik steek het plein schuin over in de richting van de Verboden Stad. Ik wandel onder de afbeelding van Mao door het complex binnen. De Verboden Stad was het onderkomen van de keiz Lees meer
Mogaogrotten van Dunhuang
China - Alle toeristen die Dunhuang aandoen, doen dit voor de Mogao grotten. De Boeddhistische grotten liggen enkele tientallen kilometers buiten de stad Dunhuang. Bij de ingang wacht de gids mij al op. Ik mag haar Betty noemen. Zij draagt een zendertje. Ik krijg een ontvanger en een oordopje waarmee ik haar kan volgen. Een mooi systeem omdat d Lees meer
Terracottaleger van Xian
China - De hoofdreden om Xian te bezoeken is het Terracottaleger. Het Terracottaleger is een benaming voor de archeologische vondst van negen duizend terracottafiguren die als grafgiften zijn meegegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Als ik uitstap bij het parkeerterrrein is het nog rustig. De souvenirshops openen net hun deuren. I Lees meer
In 1911 leidde een militaire opstand tegen de Qing-dynastie tot de afzetting van de laatste Chinese keizer. In de daarop volgende periode streden verschuivende coalities van provinciale krijgsheren met elkaar om de macht. In de jaren twintig richtte Sun Yat-sen met hulp van de Sovjet-Unie de Kuomintang op, met als doel de eenheid in het land te herstellen. Na zijn dood nam Chiang-Kai-shek de leiding over de Kuomintang (KMT). Hij slaagde erin grote delen van het zuiden en midden van China onder controle te houden. In 1927 verbrak Chiang zijn aanvankelijke bondgenootschap met de communisten, die zich vervolgens tijdens hun zogenaamde Lange Mars reorganiseerden onder leiding van Mao Tse-tung. De hevige strijd tussen beide partijen werd slechts onderbroken door een gezamenlijk optreden tegen de Japanse overheersing, welke veertien jaar duurde (1931-1945). Na 1945 werd de strijd tussen de KMT en de Chinese Communistische Partij (CCP) hervat en in 1949 in het voordeel van de laatste beslecht.
Op 1 oktober 1949 kondigde Mao de stichting van de Volksrepubliek China af. In de vroege jaren vijftig werd het door oorlog verwoeste land volgens Sovjet-model opgebouwd. In 1958 brak Mao met dit model en kondigde een nieuw economisch programma aan, de Grote Sprong Voorwaarts, gericht op snelle groei van de agrarische en industriële productie. Slechte planning en mislukte oogsten leidden echter tot de grote hongersnood van 1960-61, waarbij omstreeks een miljoen Chinezen omkwam. Tijdens de Culturele Revolutie (1966-76) keerde Mao zich tot het volk om zich te ontdoen van zijn rivalen binnen de partijhiërarchie, die hij beschuldigde van pragmatisme en revisionisme. Het land bevond zich gedurende de Culturele Revolutie in een staat van politieke en sociale chaos. Na de dood van Mao in 1976 werden zijn meest prominente volgelingen gearresteerd, de zogeheten ‘Bende van Vier’, onder wie zijn echtgenote.
Onder Mao's aangewezen opvolger, Hua Guofeng, brak een tijdperk van normalisering aan, dat werd versterkt door de terugkeer van Deng Xiaoping - één van de meest seniore pragmatici die de Culturele Revolutie overleefden - in het centrum van de macht. Deng zette in 1978 met zijn ‘open deur’-politiek ingrijpende economische hervormingen in gang, die een ongekende expansie van de Chinese economie mogelijk maakten.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.