Peru blijft een van 's werelds meest fantastische reisbestemmingen. De indrukwekkende Incaruïnes en de 'verdwenen stad' Machu Picchu, de enorme tekeningen die de Nazca in de woestijnbodems hebben gekrast en het Titicacameer op de grens met Bolivia.
In het voetspoor van de Inca's valt op hoe ingenieus hun bouwwerken zijn. Het is nog altijd een raadsel hoe, zonder moderne hulpmiddelen, de enorme bouwwerken zijn verplaatst en hoe de vaak veelhoekige stenen zonder cement perfect in elkaar passen. De Peruaanse bevolking is grotendeels indiaans. Vooral langs het Titicacameer en rond Cusco kom je de Quechuasprekende indianen in hun kleurrijke kleding tegen. De bonte regionale markten trekken indianen uit de wijde omgeving, in verschillende kelderdrachten. Behalve de cultuur is ook de natuur van het land indrukwekkend en verscheiden. De colca Canon en het Titicacameer zijn twee landschappelijke hoogtepunten.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Peru:
De stad Cuzco
N Historisch heiligdom van Machu Picchu
Archeologische plaats Chavin
Nationaal park Huascaran
Archeologische zone Chan Chan
Nationaal park Manú
Historisch centrum van de stad Lima (Het kloostercomplex van San Francisco de Lima dat voorheen op de Lijst stond maakt hiervan deel uit.) (uitgebreid in 1991)
N Nationaal park Rio Abiseo (uitgebreid in 1992)
Lijnen en geogliefen van Nazca en Pampas de Jumana
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
Vlakbij de kust van Peru liggen de Ballestas-eilanden. Deze eilanden worden veelvuldig bezocht door zeeleeuwen en zijn zeker de moeite van een bezoek waard.
In Peru is veel vals geld in omloop. De onwetende toerist is hier een prima slachtoffer voor. Wees alert op vals geld, en zeker bij de hogere waardes. Zorg dat altijd voor jouw neus gewisseld wordt en houdt hierbij nauwlettend je eigen biljet in de gaten. Ga er niet op in als mensen je later wijzen op een vals biljet als het biljet uit het zicht is geweest (bijvoorbeeld bij het afrekenen in een restaurant). Je kunt er bijna zeker van zijn dat het biljet omgewisseld is voor een vals exemplaar in de kassa.
Peru - In ruim een half uur varen we naar de Uros eilanden. Ondertussen vertelt de gids de geschiedenis van het Titicacameer en dat de naam afgeleid is van de Poema. Hij laat ook zien dat het meer de vorm heeft van een Poema (ach met heel, heel veel fantasie …)
Bij het rieteiland geeft onze gids een uitleg over het eiland en toont dat het riet Lees meer
Bibliotheek San Francisco Klooster Lima
Peru - De citytour brengt ons naar het centrum van Lima. Op het plein Plaza de Martin bezoeken we het Gran Hotel Bolivar. Een 80-jaar oud luxe hotel, maar voor een deel ook vergane glorie. De citytour gaat verder richting het centrale plein Plaza de Armas. Hier hebben we een korte wandeling gemaakt langs het bijzondere postkantoor. Bezoeken we een Lees meer
Het centrum van Cusco
Peru - Om negen uur heb ik afgesproken voor een ontbijt in het hotel. Het regent jammer genoeg ook vandaag weer. Via de straatjes van Cusco lopen we naar het plein Plaza Cusipata. Daarvandaan lopen we richting het centrale plein, Plaza de Armas. Bij de Kathedraal kopen we een combinatieticket met het museum van kunst en de San Blas kerk. De Kathedr Lees meer
In de pre-Columbiaanse tijd was Peru het politieke centrum van het Incarijk dat zich uitstrekte langs de stille oceaan en over het Andesgebergte van Chili tot in Colombia. Het Incarijk behoorde samen met de Azteken in Mexico, en de Maya in Midden Amerika tot de grootste beschavingen op het Amerikaanse continent.
In 1532 arriveerden de eerste Spaanse conquistadores onder leiding van Francisco Pizarro. Pizarro werd slechts vergezeld door een kleine tweehonderd avonturiers, op zoek naar goud en roem. Het Incarijk was ten tijde van de Spaanse invasie verzwakt door een machtsstrijd tussen de twee keizerlijke broers Atahualpa en Huáscar om de erfopvolging van het Inca rijk. Pizarro maakte dankbaar gebruik van de interne verdeeldheid bij de verovering op het rijk. In 1572 werd de laatste Inca leider, Tupac Amaru, verslagen en onthoofd. Hiermee maakten de Spanjaarden een einde aan het Incarijk dat rond 1200 ontstond aan het Titicameer en tijdens de voorgaande eeuw het halve continent wist te overheersen. Lima werd in 1542 de hoofdstad van het onderkoninkrijk van de Spaanse kroon. Dankzij de ontginning van goud en vooral zilver, waarvoor de inheemse bevolking werd ingezet, en de export van deze rijkdommen, groeide Peru uit tot het centrum van de Spaanse macht in Zuid Amerika.
Rond 1810 waaide het revolutionaire gedachtegoed en het onafhankelijkheidsdenken uit Europa over naar Latijns Amerika. De Creolen (blanke nazaten van Spanjaarden geboren in Amerika) leefden in steeds grotere onvrede met de bevoorrechte positie van de in Spanje geboren elite. Mestizos (half Spaans, half inheems) werden als tweederangsburgers beschouwd en de rechten van de inheemse en zwarte bevolking waren praktisch gelijk aan die van een slaaf.
De Creoolse leiders (Bolívar, San Martín en Sucre) voerden een reeks revoluties aan tegen het leger van de Spaanse koning. De onafhankelijkheidsstrijd werd voornamelijk uitgevochten door mestizos, inheemse en zwarte soldaten, die er na de overwinning nauwelijks op voorruit waren gegaan. Op 28 juli 1821 riep Generaal San Martín de Peruaanse onafhankelijkheid uit in Huaura, een plaatsje ten noorden van Lima. Sucre bevestigde de onafhankelijkheid in de slag om Ayacucho, ten zuidoosten van Lima, op 9 december 1824. Simon Bolívar werd leider van de nieuwe republiek Peru (1824-1826).
Na de onafhankelijkheid in 1821 werd de Peruaanse geschiedenis in de 19e en 20e eeuw gekenmerkt door een opeenvolging van caudillos (sterk autocratische leiders), militairen en dictators van verschillende politieke overtuigingen. Grensgeschillen met buurlanden Chili en Ecuador resulteerden in gewapende conflicten.
Sinds 1933 bestond er een presidentieel parlementair stelsel. Dit werd op 3 oktober 1968 vervangen door een revolutionaire militaire junta onder leiding van de linkse Generaal Velasco, die regeerde bij decreet. Hij was ervan overtuigd dat hij Peru sneller kon hervormen dan dat een burgerregering dat zou kunnen. Tijdens zijn regering (1968-1975) werden landbouw- en onderwijshervormingen ingevoerd, Quechua werden officiële talen en veel bedrijven die voor Peru van strategisch belang waren, werden genationaliseerd (olieraffinaderijen, mijnbouw, etc.). De overheidsuitgaven en buitenlandse leningen groeiden enorm. De daardoor ontstane economische malaise en onrust resulteerden in een overname van de macht door Generaal Morales Bermúdez.
In 1979 schreef Morales verkiezingen uit voor een Grondwetgevende Vergadering. Met de inwerkingtreding van een nieuwe grondwet keerde na 12 jaar militaire dictatuur de democratie terug. De centrum-rechtse partij AP (Acción Popular) won de eerste verkiezingen, maar het economisch liberaliseringsbeleid van president Fernando Belaunde Terry mislukte door de wereldwijde recessie, hoge buitenlandse schulden en natuurrampen. Mede hierdoor verloor de AP aan populariteit.
Na een indrukwekkende overwinning van de APRA (Alianza Popular Revolucionaria Americana) werd Alan García Pérez in 1985 president. Deze nam populistische maatregelen die resulteerden in economische chaos.
In de jaren ‘80 eiste het geweld als gevolg van de strijd tussen de marxistische guerrillabeweging het Lichtend Pad (Sendero Luminoso) en de Revolutionaire Tupac Amaru Beweging (MRTA,) én het leger duizenden slachtoffers; het geweld keerde zich ook tegen de burgerbevolking.
In de aanloop naar de verkiezingen van 1990 bevond het land zich in een sociale en economische crisis. Tijdens de verkiezingen van 1990 verloren de APRA en een rechtse coalitie onder leiding van schrijver Vargas Llosa uiteindelijk de strijd om het presidentschap van de toen nog onbekende leider van de nieuwe partij Cambio 90, Alberto Fujimori, die van Japanse afkomst is.
Al snel na zijn aantreden voerde President Fujimori een aantal maatregelen door met als doel stabilisering van de economie. Hij maakte een eind aan de beheersing van de prijzen, bevroor de ambtenarensalarissen en bezuinigde sterk op overheidsuitgaven. Vervolgens ging hij een felle strijd aan met de terroristen, met als belangrijkste succes de arrestatie van Abimael Guzman, leider van de guerrillabeweging Lichtend Pad. Toen in 1992 de weerstand van het Congres t.a.v. zijn economisch beleid en antiterrorisme strategie te groot werd, ontbond Fujimori het Congres en eigende zich vergaande bevoegdheden toe. Hij zag zich hierin gesteund door het leger en de veiligheidsdiensten. Onder druk van m.n. het buitenland werd Fujimori het jaar daarop gedwongen de democratie te herstellen door middel van een grondwetgevende vergadering.
Deze leidde tot een nieuwe grondwet en de verkiezing van een nieuw Congres in 1993. Ondanks de grote kritiek uit het buitenland, bleef Fujimori in eigen land onverminderd populair. Het feit dat hij de terroristische activiteiten van het Lichtend Pad en de MRTA kon laten afnemen, speelde daarbij een grote rol. In 1995 werd Fujimori herkozen met meer dan 64% van de stemmen, een record in de Peruaanse geschiedenis.
Na zijn omstreden herverkiezing in mei 2000 nam de druk op Fujimori echter toe. Een in de openbaarheid gekomen omkopingsschandaal, waarbij het de facto hoofd van de veiligheidsdienst (SIN) en tevens Fujimori’s naaste adviseur, Vladimiro Montesinos, was betrokken, leidde de val van de president in. Montesinos gebruikte zijn positie binnen de SIN om het militaire en gerechtelijke apparaat geheel naar eigen hand te zetten.
Na een interim-regering van acht maanden onder leiding van Valentín Paniagua, won Alejandro Toledo de verkiezingen van voorjaar 2001 in een nek aan nek race met Alan García.
Toledo trad op 28 juli 2001 aan als president. Zijn partij, Peru Posible, heeft een coalitie gevormd met FIM (Frente Independiente Moralizador). Sinds zijn aantreden als president is zijn populariteit, door het niet nakomen van tal van beloftes en corruptieschandalen in zijn directe omgeving, gestaag afgenomen. In juni 2003 leidde de onvrede onder de burgers over privatisering van twee electriciteitsbedrijven in Arequipa tot ongeregeldheden in die stad. Nog steeds komen er omkoop- en corruptieschandalen aan het licht.
De maoïstische guerrillabeweging het Lichtend Pad was na de arrestatie van haar leider Abimael Guzman in 1992 ernstig verzwakt. Hetzelfde geldt voor de veel kleinere guerrillabeweging MRTA, wier leider, Miguel Rincon, in 1995 werd gearresteerd. Er is recentelijk een lichte opleving van Het Lichtend Pad gesignaleerd. Naar schatting resten er nog 200 a 300 leden van het Lichtend Pad. Zij opereren in afgelegen gebieden.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.