Syrië is een land in het Midden-Oosten. Het grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden aan Turkije, in het oosten en zuidoosten aan Irak, in het zuiden aan Jordanië en in het zuidwesten aan Libanon en Israël. Een deel van Syrië, de Golanhoogvlakte, is door Israël bezet. De Eufraat doorsnijdt het land van noordwest naar zuidoost. De hoofdstad is Damascus. Andere grote steden zijn Aleppo, Homs, Hama en Latakia.
De moderne Syrische staat werd opgericht na de Eerste Wereldoorlog als een Frans mandaatgebied. Het kreeg onafhankelijkheid in april 1946. De post-onafhankelijkheids-periode was tumultueus en een groot aantal militaire staatsgrepen en pogingen tot staatsgrepen in het land vond plaats tussen 1949 en 1971. Tussen 1958 en 1961 had Syrië een unie met Egypte, die beëindigd werd door een militaire coup.
De president van Syrië is Bashar al-Assad, die zijn vader Hafiz al-Assad na diens dood in 2000 opvolgde. Syrië behoort tot de Arabische Liga maar is geschorst per 16 november 2011.[5] Sinds het voorjaar van 2011 is Syrië het toneel van een grootschalige gewapende opstand tegen de Syrische overheid, die inmiddels is uitgemond in een burgeroorlog, een conflict dat volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meer dan 200.000 doden heeft geëist[6] en meer dan 2 miljoen mensen het land heeft doen ontvluchten.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Syrië:
Het oude centrum van Damascus
De ruïnes van Bosra
De ruïnes van Palmyra
Het oude centrum van Aleppo
Kruisvaarderskastelen Krak des Chevaliers en Qalat Salah El-Din
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
Syrië is verwikkeld in een zware burgeroorlog. Verschillende groepen strijden tegen de regering in Damascus. Het leger treedt hard op tegen de opstandelingen. De burgeroorlog verkeerd al jaren in een impasse. Miljoenen inwoners zijn op de vlucht geslagen. Veel steden liggen volledig in puin. Pas als de strijd geluwd is kan bekeken worden hoe de oude opgravingen van Syrie de oorlog overleefd hebben.
Syrië - De Citadel van Aleppo is gesitueerd op een heuvel en steekt vijftig meter boven de stad uit. De Citadel van Aleppo is één van de sterkste burchten ter wereld. De burcht is de gebouwd midden in de Syrische stad en wordt omgeven door een 20 meter diepe en 30 meter brede greppel. Één van de typische kenmerken van de burcht is de grote toeg Lees meer
Palmyra de Stad van Duizend Zuilen
Syrië - Op tweehonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad ligt de oude stad Palmyra. Het is de grootste toeristische attractie van het land. Midden in de Syrische steppewoestijn ontspringt aan een kalkrots de zwavelhoudende bron Afqa waaromheen de stad Palmyra ontstond. De onwaarschijnlijke locatie van deze stad wekt in eerste instantie de Lees meer
Als onderdeel van het Ottomaanse rijk bestond Syrië tussen 1516 en 1914 uit een gebied dat ook Libanon, Israël en Jordanië omvatte. Het huidige Syrië ontstond aan het einde van de Eerste Wereldoorlog na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk. Nadat het gebied in 1920 een Frans mandaatgebied werd. In 1941 werd Syrië officieel door Frankrijk erkend, maar het land werd pas de-facto onafhankelijk toen de Franse en Britse troepen zich in 1946 hadden teruggetrokken. Nadat in 1950 de eerste Syrische grondwet tot stand was gekomen, maakte Syrië vanaf 1958 tot 1961 samen met Egypte deel uit van de Verenigde Arabische Republiek. Een staatsgreep in Damascus maakte echter een einde aan dit pan-arabische initiatief en uiteindelijk nam de Ba'ath-partij (een Arabisch socialistische, seculier georiënteerde partij) de macht over in 1963. Vier jaar later, in juni 1967, verloor Syrië de Golan aan Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog.
In november 1970 trok Hafez Al-Assad, een Alawiet die een snel carrière had gemaakt bij de Syrische strijdkrachten en de Baath-Partij, na een (bloedeloze) staatsgreep de macht naar zich toe. Een jaar later, in maart 1971, werd hij in een referendum gekozen tot president van Syrië. Een poging de Golan op Israël te heroveren tijdens de Yom Kippur-oorlog in oktober 1973 mislukte, waarna een jaar later een staakt-het-vuren tussen beide landen werd overeengekomen. Sindsdien is het terugkrijgen van de Golan een van de centraal thema in het buitenlandse beleid van Syrië. Ondanks de (internationaal-) politieke en economische problemen waarmee het land tijdens zijn dertigjarige bewind werd geconfronteerd, is Assad er in geslaagd Syrië de nodige interne stabiliteit te brengen en het land tot een speler van betekenis te maken in het Midden-Oosten.
Na het overlijden van Hafez Al-Assad op 10 juni 2000 werd hij opgevolgd door zijn zoon Bashar Al-Assad. De nieuwe president heeft zich o.a. tot taak gesteld Syrië te moderniseren en heeft aangegeven (voorzichtige) economische en maatschappelijke hervormingen te willen doorvoeren. Of hij daarin slaagt en of er ook politieke veranderingen zullen plaatsvinden moet echter nog blijken.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.