Landenalmanak.nl Denemarken

Denemarken, de brug naar Scandinavië

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Denemarken

Zeemeermin Kopenhagen
Zeemeermin Kopenhagen ( © Ron van Vliet )

Denemarken (Danmark in het Deens), officieel het Koninkrijk Denemarken, is een Scandinavisch land in Noord-Europa met ongeveer 5,4 miljoen inwoners. De hoofdstad is Kopenhagen (København). Denemarken is een constitutionele monarchie; het staatshoofd is Margaretha II. Ook Groenland behoort tot het Deense koninkrijk, evenals de Faeröer-eilanden. Tot 1944 behoorde IJsland tot Denemarken.

Het grootste deel van Denemarken wordt gevormd door het schiereiland Jutland (Jylland). De hoofdstad ligt op het grootste van de Deense eilanden, Seeland (Sjaelland), wat door een smalle zeestraat, de Sont, gescheiden is van Zweden. Ook de eilanden Funen (Fyn) (nu verbonden met Jutland), het in de Oostzee gelegen Bornholm, Lolland, Falster en Langeland behoren tot Denemarken. Zuiderbuur van Denemarken is Duitsland. Ten westen ligt de Noordzee, ten noorden het Skagerrak en ten oosten het Kattegat en de Oostzee.

Denemarken maakt sinds 1973 deel uit van de Europese Unie.

Denemarken is een ideale vakantiebestemming, voor jong en oud! Voor gezinnen met jonge kinderen is het niet ver rijden, zijn er allerlei accommodaties en vele leuke bezienswaardigheden en attracties in het hele land verspreid. Voor de cultuurliefhebber zijn er tal van musea en evenementen op het gebied van kunst, vikingen, historie, enz. En ook natuurliefhebbers en actievelingen (fietsen, vissen, wandelen, golfen, watersport, enz.) komen volop aan hun trekken in het weidse Deense landschap met heuvels, stranden, bossen, meren, fjorden en riviertjes.


Klematis
Legoland ( © - )

Top   ReageerMeer foto's van Denemarken op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Denemarken

Klematis
Kasteel Kronborg ( © - )

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Denemarken:

  • Grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling
  • Kathedraal van Roskilde
  • Kasteel Kronborg
  • IJsfjord van Ilulissat (Groenland)
Top   Reageer
Informatie Denemarken

Inwoners
5,4 miljoen
(0.3x t.o.v. NL)
Oppervlakte
43.094 km2
(1.0x t.o.v. NL)
BuurlandenDuitsland, Faeröer, Noorwegen, Zweden,
HoofdstadKopenhagen
ValutaDKK Denmark Kroner
Koers1 EUR Euro = 7.45 DKK Denmark Kroner
KlimaatGematigd klimaat
Beste reisperiodeApril t/m oktober
TemperatuurVergelijkbaar met Nederland
TaalDeens, Duits (kleine gebied)
TijdverschilGeen
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenVoldoende geldautomaten beschikbaar


Top   Reageer
Handig! Valuta omrekenen

Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.

1 EUR Euro = 7.45 DKK Denmark Kroner 1 EUR Euro = 0.77 USD US Dollar
0.1 DKK0.01 EUR20,- EUR149.15 DKK
0.2 DKK0.03 EUR50,- EUR372.88 DKK
0.5 DKK0.07 EUR100,- EUR745.76 DKK
1 DKK0.13 EUR150,- EUR1118.65 DKK
10 DKK1.34 EUR20,- USD114.73 DKK
100 DKK13.41 EUR50,- USD286.83 DKK
1000 DKK134.09 EUR100,- USD573.66 DKK


Top   Reageer
Percentage Landenalmanak.nl

50.0%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Denemarken geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Denemarken

1

Legoland Billund is een attractiepark met meer dan 50 activiteiten gemaakt van de bekende Lego-stenen.Bron :

2

De Kleine Zeemeermin aan de Boulevard in KopenhagenBron : www.veeronline.nl

3

Het Egeskov Kasteel is een van de best herstelde Renaissance kastelen van Europa. Rond het kasteel bevindt zich een mooie tuin met een Oldtimer museumBron :

4

De stad Kopenhagen in bijzonder. Elke wijk biedt een ander beeld. Bezoek bijvoorbeeld het Raadhuis in het centrum van de stad.Bron : www.veeronline.nl

5

De Rundetaard in Kopenhagen werd gebouw in 1588 op initiatief van Koning Christian IV en herbergt een sterrenwacht en universiteitsbibliotheek. Bron : -


Top   Reageer
Leuke tip Denemarken

Klematis
Het centrum van Kopenhagen ( © www.veeronline.nl )

De Copenhagen Card geeft vrije toegang tot meer dan 60 bezienswaardig-heden binnen de regio Kopenhagen en onbeperkt gebruik van de Deense spoorwegen, bussen in Kopenhagen en omgeving (incl. Noord-Seeland, Roskilde en Køge) en op de metro. Verder krijg je ook nog korting op de toegangsprijs voor nog 20 attracties.


Top   Reageer
Vervelend in Denemarken

Klematis
De open brug in Kopenhagen ( © www.veeronline.nl )

Het drinken van kraanwater in Denemarken wordt afgeraden, beter is het water uit flessen te drinken


Top   Reageer
Jouw mening over Denemarken

Gemiddeld :

7.3

- Als vakantieland 8.3
- Als avontuurlijk land 6.4
- Geschikt met kinderen 8.6
- Veilig vakantieland 8
- Goedkoop vakantieland 5.4
Aantal reacties gegevens :7

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Denemarken

Denemarken is zeker het bezoeken waard. Je vind er tal van bezienswaardigheden zoals de stad Kopenhagen en zeker ook het grote Legoland. Ik zal er in de toekomst zeker nog eens een vakantie doorbrengen.Top   Reageer
Reistips Denemarken

De kleine zeemeermin

Denemarken - Het beeld van de kleine zeemeermin is een wereldberoemd standbeeld in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het stelt de hoofdpersoon voor in het sprookje van De Kleine Zeemeermin van Hans Christian Andersen. Het beeld van de zeemeermin werd gemaakt door Edvard Eriksen (1876–1959), in opdracht van Carl Jacobsen, de oprichter   Lees meer

Nyhavn in Kopenhagen

Denemarken - De Nyhavn of Nieuwe Haven werd in 1673 in Kopenhagen gegraven in opdracht van Christiaan V. De oudste huizen hier stammen uit deze tijd. De meest bekende bewoner was de Deense dichter en schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875), die in 1834 voor vijf jaar, woonde in het huis nr. 20. ’s Zomers staat het hier vol met te  Lees meerTop   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Denemarken

Klematis
Het paleis ( © www.veeronline.nl )

Denemarken, oudste nog bestaand Koninkrijk van ons continent (900), drukte als centrum van de Vikingencultuur, welke van 840 tot 1100 bestond, enkele eeuwen lang zijn stempel op vroeg Middeleeuws Europa. In de 10e eeuw werd het land een christelijk Koninkrijk dat de dominerende macht werd in Noord-Europa en de Noord-Atlantische wereld. Hoogtepunt van dit Koninkrijk was de door Koningin Margrethe I opgelegde Unie van Kalmar (1397) waarbij Denemarken zijn hegemonie bekrachtigd zag over alle noordelijke gebieden.

Vanaf het begin van de 16e eeuw daalde de macht van Denemarken, terwijl gelijktijdig de ster van het voorheen ondergeschikte Zweden (aanvankelijk nog beperkt tot het huidige Noord-Zweden) steeg. In 1523 maakte Zweden zich los van de Unie van Kalmar en ving de strijd aan tussen beide landen om de hegemonie en de toegang tot de Baltische Zee. De vrede van Kopenhagen beëindigde in 1660 aanvankelijk het Deense conflict met Zweden, maar tot de Napoleontische tijd werden talloze oorlogen gevoerd. Denemarken werd hierin vele malen bijgestaan door de Republiek der Verenigde Nederlanden. In de Napoleontische tijd koos Denemarken de zijde van het Franse kamp met noodlottige gevolgen: twee bombardementen van Kopenhagen en in 1814 het verlies van Noorwegen aan Zweden. In 1864 verloor het na twee korte oorlogen met Pruisen de Duitstalige Hertogdommen Sleeswijk, Holstein en Lauenburg. De kleine rompstaat die overbleef wijdde zich vervolgens aan de opbouw van een moderne rechtstaat en een voorspoedig groeiende volkshuishouding, waarbij reeds in een vroeg stadium de grondslag werd gelegd voor een nationaal sociaal zekerheidsstelsel.

In de Eerste Wereldoorlog bleef Denemarken neutraal. In de Tweede Wereldoorlog kon Denemarken zijn neutraliteit niet behouden en werd het door Duitsland bezet. De Deense regering heeft zich, niet tot ieders tevredenheid, nauwelijks of niet tegen de inval van Duitsland met militaire middelen willen verzetten. De Deense koning bleef tijdens de oorlogsjaren in Denemarken en weigerde mee te werken met de bezetters, iets waar hij later veel lof voor oogstte. Vanaf 1930 is het land in hoofdzaak bestuurd door regeringen van overwegend sociaal-democratische signatuur. Die hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de vorming van het huidige Denemarken: een hoogontwikkelde democratie met een zeer hoge levensstandaard, goede sociale voorzieningen, maar daardoor met een hoog belastingniveau.

In de jaren '50 en '60 van de 20e eeuw zorgde een coalitie van de Sociaal-democraten en de Sociaal-Liberalen, in samenwerking met de vakbonden en wat kleinere partijen, voor een progressief belastingsysteem en een vergaande hervorming van het stelsel van sociale zekerheid. In de jaren '70 had Denemarken een gevarieerde economie, een hoge levensstandaard, goede sociale voorzieningen en een samenhangende samenleving. In 1973 trad Denemarken toe tot de toenmalige EEG.

In 1982 trad de Sociaal-democratische regering af, om plaats te maken voor een centrumrechtse coalitie onder leiding van Poul Schluter van de Conservatieve Volkspartij. Deze zou het land de hierop volgende 12 jaar leiden. In 1993 herwonnen de Sociaal-democraten de macht, die zij behielden tot de verkiezingen van 20 november 2001, waarin zij met grote cijfers verslagen werden door de liberale/conservatieve oppositie.

Op 27 september 2001 werd het kabinet Rasmussen geïnstalleerd. De Liberale Partij (Venstre) en de Conservatieve Partij maakten deel uit van het minderheidskabinet van Anders Fogh Rasmussen (Venstre).

De uitkomst van de verkiezingen van 8 februari 2005 heeft geleid tot een tweede regeerperiode voor Premier Rasmussen, diens Liberale Partij en de Conservatieve Partij in wederom een minderheidskabinet. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een liberale MP een tweede mandaat krijgt. bron: minbuza.nlTop   Reageer

Nyvatn de haven van Kopenhagen
Nyvatn de haven van Kopenhagen ( © http://www.veeronline.nl )
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.