Landenalmanak.nl Estland

Landeninformatie Estland

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Estland

De oude stadsmuur van Tallinn
De oude stadsmuur van Tallinn ( © http://www.veeronline.nl )

Estland is een land in Noordoost-Europa, dat in het westen wordt begrensd door de Oostzee, in het noorden door de Finse Golf, in het oosten door Rusland en in het zuiden door Letland. Het is de noordelijkste en de kleinste van de drie Baltische landen, en het onderscheidt zich van het middelste Baltische land Letland in de eerste plaats door de taal, die Finoegrisch is en niet Baltisch.

Estland heeft in totaal 561 kilometer aan landsgrenzen. De kustlijn is vele malen langer en meet 3794 km. Er zijn drie grote rivieren: de Emajõgi, de Pärnu en de Narva. Alleen de Emajõgi en de Narva worden bevaren.

Estland is een overwegend vlak land, waarvan de noordkust echter op veel plaatsen steil uit zee oprijst, en dat in het zuidoosten overgaat in heuvelland. Hier ligt dan ook de hoogste berg van Estland, Suur Munamägi (Grote Eierberg, 318 m), die net iets lager is dan de hoogste van Nederland. De oostgrens met Rusland wordt grotendeels gevormd door het Peipusmeer (3555 km²) en het Meer van Pskov, en noordelijker door de rivier de Narva. Alleen in het zuiden heeft Estland geen natuurlijke grens.

Westelijk en noordelijk van Estland liggen honderden eilanden, waarvan het overgrote deel onbewoond is, waarvan sommige door de Sovjet-Unie als militair terrein zijn gebruikt. De grootste eilanden zijn Saaremaa en het dichtbeboste Hiiumaa, beide met een herkenbaar eigen karakter. Deze beide eilanden vormen eigen provincies. Kleinere bewoonde eilanden zijn Muhu, Vormsi, Abruka, Kihnu en Ruhnu.

bron Wikipedia


Klematis
Tallinn ( © Benno Kuppler (www.we-wi-we.de) )

Top   Reageer



Meer foto's van Estland op www.worldphotos.nl






Werelderfgoedlijst Estland

Klematis
Het centrum van Tallinn ( © C )

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Estland:

  • Historisch centrum van Tallinn (uitgebreid in 2008)
  • Geodetische boog van Struve (in Wit-Rusland, Estland, Finland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Moldavië, Rusland, Zweden en Oekraïne)
Top   Reageer




Informatie Estland

Inwoners
1,33 miljoen
(<0,3x t.o.v. NL)
Oppervlakte
45.227 km²
(1.1x t.o.v. NL)
BuurlandenFinland, Letland, Rusland,
HoofdstadTallinn
ValutaEEK Estonia Krooni
Koers1 EUR Euro = 15.64 EEK Estonia Krooni
KlimaatLandklimaat: koude winters, warme zomers
Beste reisperiodeJuni en augustus
Temperatuur
TaalEsts
Tijdverschil
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenPinnen goed mogelijk in de grotere steden


Top   Reageer




Handig! Valuta omrekenen

Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.

1 EUR Euro = 15.64 EEK Estonia Krooni 1 EUR Euro = 0.77 USD US Dollar
1 EEK0.06 EUR20,- EUR312.93 EEK
2 EEK0.13 EUR50,- EUR782.33 EEK
5 EEK0.32 EUR100,- EUR1564.66 EEK
10 EEK0.64 EUR150,- EUR2347.00 EEK
100 EEK6.39 EUR20,- USD240.72 EEK
1000 EEK63.91 EUR50,- USD601.79 EEK
10000 EEK639.11 EUR100,- USD1203.59 EEK


Top   Reageer




Percentage Landenalmanak.nl

10.8%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Estland geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!




De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen





Bezienswaardigheden Estland

1

Het sprookjesachtige Tallinn is een oude Hanzestad. Al vanaf 2500 voor Christus bestond er op de plaats een nederzettingBron : Benno Kuppler (www.we-wi-we.de)

2

Het Nationaal Park Lahemaa vormt met vier eilanden en verschillende baaien een prachtige groene kust.

3

Tartu is een oude universiteitsstad in het zuiden van Estland. Naast het bruisend studentenleven biedt de stad onderdak aan diverse musea,

4

Het Kadriorgpaleis, het paleis aan zee, gelegen in het district ten noorden van Tallinn.

5

De twee kastelen met een rivier ertussen toont nadrukkelijk de overgang tussen Estland en Rusland. Helaas is Narva in WO II flink gebombardeerd.


Top   Reageer




Leuke tip Estland

Klematis
Van de gebaande paden een burchtkerk op het eiland Saaremaa ( © )

Estland kent veel fietsroutes door prachtige, geordende en ongerepte, natuur. Ga je van de route af, dan kom je op minder begaanbare wegen, maar dan is het juist leuk als je een mountainbike hebt. Fietsen is misschien wel de leukste manier van sporten in Estland.


Top   Reageer




Jouw mening over Estland

Gemiddeld :

6.2

- Als vakantieland 6.3
- Als avontuurlijk land 7.3
- Geschikt met kinderen 5.7
- Veilig vakantieland 6.7
- Goedkoop vakantieland 5
Aantal reacties gegevens :3

Jouw mening




Ervaringen van reizigers over Estland

Wanneer iemand aan Estland denkt, dan denkt men vaak aan een grijs-grauwig land waar het altijd koud is, terwijl dit juist niet zo is. Wanneer je van plan bent om een reis naar Estland te maken in de maanden juli - augustus, dan kan je temperaturen verwachten van ongeveer 30 graden (en anders wel 25 graden bij minder goed weer!). Het is nogal opmerkenswaardig dat veel mensen denken dat Estland een grijze kale vlakte is, terwijl de feiten vrij duidelijk zullen zijn: 40% van Estland is bebost (aan de kust is het percentage zelfs 70%). Het zal dan ook iedereen opvallen wat voor prachtige natuur dit land allemaal te bieden heeft. Dat de Esten zo trots zijn als een pauw op hun (kleine) hoofdstad Tallinn, is zeker niet onterecht. Integendeel zelfs, met zo\'n 400.000 inwoners (1/3 van Estland), is Tallinn het best bewaarde middeleeuwse stadskern van Europa. Estland mag dus op z\'n minst spreken over een prachtig en historische stad. Bovendien liggen de prijzen veel lager dan in Nederland, zo kan je voor weinig geld met de taxi ergens in Tallinn naar toe. Op dit moment (2011) pompt men in Estland veel geld in het openbaar vervoer voor nieuwe bussen en trams. Estland is sowieso de moeite waard om het te gaan bezichtigen. Het is dan vooral een aanrader om een auto te huren (om bijvoorbeeld voor 8 dagen het land te gaan bezichtigen). De wegen zijn goed onderhouden en de Esten rijden zelf netjes en vooral gecorrigeerd. Dure auto\'s zijn voor de Esten erg belangrijk, dat vormt immers een status om bij de wereld te horen. Voor sommige Esten is het zelfs zo belangrijk, dat het een huis op wielen is geworden. Overigens speelt zich dit niet alleen in Estland af, maar ook in andere landen zoals Letland, Litouwen en Oekraine is een dure auto aanschaffen een \'must\'. Tot slot zijn de Esten vriendelijke mensen (vriendelijker dan in Letland en Litouwen). Iedereen probeert zijn woordje Engels goed over te laten komen en ze zullen altijd bereid zijn je te helpen. In Estland is ook Skype uitgevonden en daar zijn de Esten supertrots op. Uiteindelijk kan ik alleen maar met vol lof praten over Estland. Het is een interessante en leuke ervaring om het land te mogen ontdekken (vooral voor natuurliefhebbers). Een leuk voordeel is trouwens dat Estlands sinds 2011 met de Euro betaald, geld inruilen hoeft dus niet meer!



Top   Reageer




Reistips Estland

Catacomben onder oud Tallinn

Estland - Via het grote open Onafhankelijkheidsplein komen we bij de ‘Kiek in de Kök’ (‘Kijkje in de keuken’). Deze toren was de sterkste toren van de verdedigingsring. Tegenwoordig is een museum in de toren gevestigd. Naarmate ik hoger in de toren kom, kijk ik letterlijk in de omliggende huizen en begrijp de naam van de toren. Ond  Lees meer

De vuurtoren van Saare op het eiland Saaremaa

Estland - Op het puntje van het schiereiland staat de hoge vuurtoren van Saare. Deze opvallend zwate toren geeft voor de schepen de ingang van de golf van Riga aan. We wandelen langs de vuurtoren over de landtong naar het uiterste puntje. De landtong is nog geen vijf meter breed en de wind heeft hier vrij spel. Logisch dat kitesurfers hier   Lees meer



Top   Reageer




Test jouw wereldkennis





Geschiedenis Estland

Klematis
Op het eiland Saaremaa is zwaar gevochten tijden WOII ( © http://www.veeronline.nl )

Net als de Finnen en de Hongaren behoren de Esten tot de Finoegrische taalgroep. Tot de 13e eeuw waren de Esten onafhankelijk, daarna werden zij, evenals andere bevolkingen van Hanzelanden bestuurd door verschillende overheersers. In Hanzeverband nam de scheepvaart vanuit de Lage Landen op Reval (het huidige Tallinn) en andere Oostzeehavens halverwege de 17e eeuw fors toe en kwam te boek te staan als de 'moedernegotie'. Vanaf 1710 maakte Estland deel uit van het Russische Rijk. Tegelijk met de val van tsaristisch Rusland in 1917 ontstond voor de Esten een kans op autonomie. Onafhankelijkheid werd uiteindelijk op 24 februari 1918 uitgeroepen (deze dag geldt nog altijd als nationale feestdag). Tijdens WO-I werd Estland door de Duitsers bezet. In het voorjaar van 1919 werd de onafhankelijkheid hersteld.

Bij het uitbreken van WO-II probeerden de Baltische Staten aanvankelijk neutraal te blijven. Nazi Duitsland en de Sovjet-Unie sloten echter in augustus 1939 een non-agressie verdrag, het zgn. Molotov-Ribbentrop pact, dat Estland in de invloedsfeer van de Sovjet-Unie plaatste. Nog geen jaar na ondertekening van dit pact trok het Rode Leger Estland binnen. Na schijnverkiezingen trad een parlement aan dat toetreding tot de Sovjet-Unie vroeg. In korte tijd voerden de Sovjets massadeportaties van Esten naar Siberië uit, evenals de onteigening van eigendommen en de introductie van Sovjetbestuur. Een jaar later bezetten Duitse troepen Estland. De Duitse bezetting duurde tot september 1944, waarna het Sovjetleger het land weer bezette. Een lange periode van 'sovjetisering' brak aan.

Gedurende de jaren '70 en '80 werden onderwerpen als russificatie en milieuvervuiling onderwerp van heftig debat. Het 'Glasnost' en 'Perestrojka' beleid van Michael Gorbatsjov stond dergelijke discussies toe. In november 1989 verklaarde de Estse Opperste Sovjet de beslissing toe te treden tot de Sovjet-Unie nietig, daar deze onder dwang tot stand was gekomen. Op 20 augustus 1990 bezetten Sovjet troepen de televisietoren van Tallinn hetgeen niet kon verhinderen dat een resolutie werd aangenomen die de volledige en onmiddellijke onafhankelijkheid uitriep. In de loop van 1991 herstelde Estland diplomatieke betrekkingen met de meeste landen. De grondwet werd in een referendum, waarbij alleen zij die voor 1940 de Estse nationaliteit hadden en hun nakomelingen mochten stemmen, met overweldigende meerderheid (91%) aangenomen. bron: minbuza.nl



Top   Reageer





Vanuit Tallinn kun je eenvoudig oversteken naar Helsinki
Vanuit Tallinn kun je eenvoudig oversteken naar Helsinki ( © Benno Kuppler (www.we-wi-we.de) )




Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl



Top   Contact




Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.