Hongarije is een land in Midden-Europa, van noord naar zuid doorsneden door de Donau en begrensd door Oostenrijk in het westen, Slowakije in het noorden, Oekraïne in het noordoosten, Roemenië in het oosten en Servië-Montenegro, Kroatië en Slovenië in het zuiden. De hoofdstad van het land is Budapest. Hongarije wordt doorkruist door twee grote rivieren: de Donau en de Tisza.
Het landschap van Hongarije wordt gedomineerd door de vlaktes van het Karpatisch Basin, dat ingeklemd ligt tussen de karpaten in het noord-oosten en de Alpen in het westen. In het noorden langs de grens met Slowakije liggen heuvels en bergen die de aanzet vormen van de Karpaten.
Het land wordt in tweeen gedeeld door de belangrijkste rivier, de Donau. Andere grote rivieren zijn de Tisza en de Dráva. Het Balaton, het grootste meer van Europa, is gelegen in West Hongarije.
De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden
De Werelderfgoeden in Hongarije:
Boedapest, waaronder de Donauoevers, het Burchtdistrict van Boeda en de Andrássyboulevard (uitgebreid in 2002)
Het dorp Hollókő en omgeving
Baradlagrot en de Slowaakse Karst (Slovensky kras) (uitgebreid in 2000) (gedeeltelijk in Slowakije)
De Abdij van Pannonhalma met haar natuurlijke omgeving
Het Nationaal Park Hortobágy
De vroegchristelijke begraafplaats van Pécs (Sopianae)
Cultuurlandschap van Fertö/Neusiedlersee (gedeeltelijk in Oostenrijk)
Het historische cultuurlandschap van de wijnstreek Tokaj
Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen
Bezienswaardigheden Hongarije
1
Varhegy)
De burchtheuvel, Varhegy, steekt zo'n 50 meter uit boven de Donau bestaat uit 2 delen: het koninklijk paleis (Budavari Palota) en de wijk (Varnegyed).
2
Het meest imposante gebouw in het staddeel Pest is het parlementsgebouw (orszaghaz).
3
Het Balatonmeer, het grootste meer van Midden-Europa, is een ideale plek voor familie-, zeil- of strandvakantie.
4
De Baradla-grot van Aggtelek, één van de grootste druipsteengrotten van Europa, staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
5
Eger, al duizend jaar een bisschopszetel, is één van de mooiste baroksteden van Hongarije.
Hongarije bezit honderden bronnen met geneeskrachtig warm water. In dit water vinden vele duizenden bezoekers verlichting voor hun kwalen. Breng ook een bezoek aan een van de vele kuuroorden in het land en laat je lekker verwennen.
Na de onafhankelijkheid van Rusland heeft het merendeel van de bevolking niet de welvaart gekregen waar ze zo op gehoopt hadden. Nog altijd heerst er veel armoede met name buiten de grotere steden.
Hongarije is een mooi, afwisselend, gastvrij land. Er is veel te zien en te doen. Mooie steden. Wij waren op camping Eden aan de Donau. Deze camping was echt super. Zeker met kinderen. Veel te doen in de omgeving. Je kunt lekker eten in Hongarije voor weinig geld. Hongarije is zeker aan te bevelen.
Posted on by Fam Niessen, - Fam Bouwels -Niessen , P. Luys , A.Korten en Annie ( 9 pero
Aan en rond het Ballaton meer , steden en dorpen rondom zijn veel bezienswaardigheden te zien , trip met een bus naar Budapest met reisebeglijder-ster wel duits talig is zeer aan te bevelen, niet met eigen auto , zeer mooi zijn de historiche gebouwen ect. van ons uit gezien van allemaal een 8.5 -9.0
Hongarije - Boedapest, de hoofdstad van Hongarije, wordt ook wel de ‘Koningin van de Donau’ genoemd. Deze rivier loopt dwars door de stad. Pas in de 19e eeuw werd er een brug gebouwd over de Donau en werd de Hongaarse hoofdstad Boeda verbonden met Pest op de andere oever. Sindsdien is de naam Boedapest. Het is een schitterende stad met Lees meer
Komend uit de Zuidrussische laagvlakte, vestigden zich rond het jaar 900 Hongaarse stammen (Magyaren) in het gebied van het huidige Hongarije. Ongeveer een eeuw later ging het volk, onder koning Stefan (István) I, over tot het christendom. In 1526 kwam Hongarije na de nederlaag bij Mohács voor het grootste deel onder Turks (Osmaans) bewind. In 1699 werd Hongarije door het keizerlijke leger bevrijd van de Turken en vestigden de Habsburgers hun heerschappij over het land. In 1867 kwam het tot een "Ausgleich" waarbij het Habsburgse rijk werd verdeeld in een Hongaars en een Oostenrijks deel, de zogenoemde dubbelmonarchie. Tot het Hongaarse deel behoorden ook grote gebieden waar Hongaren in de minderheid waren (Slowakije, Zevenburgen, Kroatië).
Na de Eerste Wereldoorlog verloor Hongarije bij de Vrede van Trianon grote delen van zijn grondgebied, waardoor thans aanzienlijke Hongaarse minderheden buiten de Hongaarse grenzen leven. Dit beïnvloedt tot op heden de verhouding van Hongarije met zijn buurlanden. Hongarije, dat zich moeilijk kon neerleggen bij de bepalingen van Trianon, raakte in het Interbellum in de invloedssfeer van Duitsland, dat revisie van de Vrede van Versailles nastreefde. In de Tweede Wereldoorlog vocht Hongarije aan Duitse kant. Toen Hongarije zijn pact met Duitsland in 1944 probeerde te verbreken, werd het land door Duitsland bezet, en in januari 1945 werd het door Russische troepen bevrijd. In februari 1946 werd Hongarije een republiek. De verkiezingen van 1947 werden overweldigend door de communisten gewonnen. Met een samengaan van de communistische partij met de sociaal-democratische partij groeide de macht van de communisten – met steun uit Moskou - aanzienlijk: in augustus 1948 werd de Volksrepubliek Hongarije uitgeroepen. Interne strubbelingen binnen de gematigde en autoritaire fracties van de communistische partij en onvrede met het communistische bewind leidden in oktober 1956 tot de Hongaarse Opstand, die echter binnen enkele weken door Sovjettroepen werd neergeslagen. In de jaren '60 stelden de Hongaarse communisten onder János Kádár zich vooral in economisch opzicht hervormingsgezind en gematigder op. Privé-bezit werd toegestaan en de markt ging een zekere rol spelen in de economie. Vanaf 1968 werden langzaam hervormingen doorgevoerd die, in versneld tempo hebben geleid tot herziening van de kieswet (1985), erkenning van het stakingsrecht, recht op vreedzame demonstraties, en recht op vorming van politieke partijen in 1989. In datzelfde jaar werd de grens met Oostenrijk opengesteld. Tevens besloot de Hongaarse regering grote groepen DDR-onderdanen, die in het land waren, toe te staan om - in weerwil van bestaande afspraken binnen het Warschaupact - naar het Westen te vertrekken. Dit besluit droeg wezenlijk bij tot de omwentelingen in Midden- en Oost-Europa van dat jaar.
bron: minbuza.nl
Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nl
De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.