Landenalmanak.nl Ethiopië

Ethiopie

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Ethiopië

Een lokale markt
Een lokale markt ( © www.veeronline.nl )

Ethiopië is een land in Oost-Afrika. Het grenst aan Eritrea, Djibouti, Somalië, Kenya en Soedan. De hoofdstad, Addis Abeba, is centraal gelegen en is omgeven door een uitgestrekt hooggebergte.

Ethiopië is het land waar de Blauwe Nijl ontspringt (in het Tana-meer), die samen met de Witte Nijl en de eveneens in Ethiopië ontspringende Tekeze-rivier de Nijl vormt.

De laatste keizer van Ethiopië was (de facto) Haile Selassie. Na zijn afzetting werd het land geregeerd door het schrikbewind van de Marxistische dictator Mengistu Haile Mariam. Na een burgeroorlog nam de Tigrische Meles Zenawi de macht over. Onder de regeringen Zenawi heeft Ethiopië onafhankelijkheid verleend aan het voorheen bezette en eenzijdig geannexeerde Eritrea.

De TPLF van Zenawi, die aanvankelijk voor onafhankelijkheid van Tigrië vocht en later in een coalitie Addis Abeba veroverde, had nauwe banden met de EPLF, die voor een onafhankelijk Eritrea vocht. Later raakten de betrekkingen, nu tussen regerinsleiders, alsnog gespannen en vond er een oorlog tussen de twee landen plaats rond grensdemarcaties. Voorts heeft Zinawi Ethiopië veranderd van een eenheidsstaat in een federatie van 9 staten.
Bron : www.wikipedia.nl


Klematis
Pelikanen ( © www.veeronline.nl )

Top   ReageerMeer foto's van Ethiopië op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Ethiopië

Klematis
Fasil Ghebbi ( © www.veeronline.nl )

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Ethiopië:

  • Rotskerken van Lalibela
  • Nationaal Park Simien
  • Fasil Ghebbi (Gondar)
  • Aksum
  • Dal van de benedenloop van de Awash
  • Dal van de benedenloop van de Omo
  • Tiya
  • Harar Jugol; historische vestingstad
Top   Reageer
Informatie Ethiopië

Inwoners
66,2 miljoen
(3.9x t.o.v. NL)
Oppervlakte
1,1 miljoen km2
(<0,3x t.o.v. NL)
BuurlandenDjibouti, Eritrea, Kenia, Soedan, Somalië,
HoofdstadAddis Abeba
ValutaETB Ethiopian Birr
Koers1 EUR Euro = 11.60 ETB Ethiopian Birr
KlimaatHeet in de laaglanden, koel en droog in de hooglanden.
Beste reisperiodeRegentijd Juni-Augustus.
TemperatuurHet gehele jaar gemiddeld rond de 16 / 17 C
TaalDe meest gesproken talen zijn Amhaars, Tigrinya, Afar, Somali en Oromya.
Tijdverschil+2 uur t.o.v. Nederland
InentingenGeadviseerd
VisumVerplicht
GeldzakenOnbekend


Top   Reageer
Handig! Valuta omrekenen

Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.

1 EUR Euro = 11.60 ETB Ethiopian Birr 1 EUR Euro = 0.77 USD US Dollar
1 ETB0.09 EUR20,- EUR232.17 ETB
2 ETB0.17 EUR50,- EUR580.42 ETB
5 ETB0.43 EUR100,- EUR1160.83 ETB
10 ETB0.86 EUR150,- EUR1741.25 ETB
100 ETB8.61 EUR20,- USD178.59 ETB
1000 ETB86.15 EUR50,- USD446.47 ETB
10000 ETB861.45 EUR100,- USD892.95 ETB


Top   Reageer
Percentage Landenalmanak.nl

2.9%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Ethiopie geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Ethiopië

1

De hoofdstad Addis Ababa is een snel groeiende stad met meer dan 5 miljoen inwonersBron : www.veeronline.nl

2

De Rift Valley Lakes is een van de beste locaties voor vogelspotters in Ethiopie. De vallei ligt tussen Addis Ababa en de Keniaanse grens.Bron : www.veeronline.nl

3

Aksum is de heilige stad van Ethiopie. Aksum was ook de plaats waar het Christendom in de 4de eeuw verklaard werd als de nationale religieBron : www.veeronline.nl

4

Lalibela is een uit de rotsen gehouwen kerkencomplex met 11 kerken. Naast de touristische functie is Lalibela een pelgrimsoord.Bron : www.veeronline.nl

5

Het Simien Mountains National Park biedt een verscheidenheid aan wilde dieren.Bron : www.veeronline.nl


Top   Reageer
Leuke tip Ethiopië

Klematis
Een stamlid ( © www.veeronline.nl )

Misschien wel het meest bijzonder aan Ethiopie zijn de inwoners zelf. In het zuidelijke stammengebied leven authentieke volkeren zoals de Konso, Mursi, Bume en Hamar. Elk stam heeft zijn eigenaardigheden zoals de kleitabletten in de onderlip of de modder make-up en kogelhuls kapsels. De stammen lopen veelal naakt, soms wit beschilderd of ze zijn alleen gekleed in een lap geitenleer. Een ontmoeting is een ware ervaring.


Top   Reageer
Jouw mening over Ethiopië

Gemiddeld :

7.9

- Als vakantieland 8.9
- Als avontuurlijk land 9.3
- Geschikt met kinderen 4.6
- Veilig vakantieland 7.9
- Goedkoop vakantieland 8.6
Aantal reacties gegevens :8

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Ethiopië

Er is nog geen reiservaring gegeven.Top   Reageer
Reistips Ethiopië

Fasil Ghebbi fort van keizer Fasiladas

Ethiopië - Tot 1855 was Gondar de hoofdstad van Ethiopië. Keizer Fasiladas liet binnen het ommuurde Fasil Ghebbi zijn paleis bouwen. Hij brak met de traditie dat keizers als nomaden door het rijk trokken. Zijn zoon liet nadat hij de macht overgenomen had, een tweede paleis bouwen naast het paleis van zijn vader. Zo zijn in de loop der tijd  Lees meer

De Steles van Axum

Ethiopië - Terug in het centrum van Axum, laat Mook mij de steles zien. Hoge pilaren die dienden als grafmonument. De hoogste steles is 24 meter hoog. Ooit was er een steles van 33 meter, maar deze is omgevallen. Je kunt onder de brokstukken door lopen. Ik verbaas me over de kolossale blokken van de pilaar. Als ik de simpele en kleine funde  Lees meerTop   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Ethiopië

Klematis
De veemarkt ( © www.veeronline.nl )

Ethiopië is de oudste onafhankelijke staat van Afrika (de periode 1936-1941 onder Italiaans bestuur niet meegerekend) en een van de oudste ter wereld, minstens 2000 jaar.

De Ethiopische beschaving vindt haar oorsprong in het rijk van Axum. Dit rijk kwam in de derde eeuw voor Christus tot bloei en heeft tien eeuwen stand gehouden. Rond 330 n.C. kregen Syrische monniken invloed op het hof van Axum. Zo deed het christendom dat uitgroeide tot Ethiopische orthodoxie, zijn intrede in deze handelsnatie. In de zevende eeuw veroverden moslims grote delen van de Hoorn van Afrika. Zij stichtten vele havensteden (o.a. Berbera, Mogadishu en Mombasa) en sloten zo het rijk van Axum in. Vluchtende Afars van het rijk van Axum trokken zuidwaarts en brachten het christendom weer tot grote bloei. Zij bouwden de rotskerken van Lalibela. Yekuno-Amlak greep de macht in 1268. Hij beweerde af te stammen van de bijbelse koningin van Sheba. Tot 1855 bestond het huidige Ethiopië uit christelijke en islamitische staatjes die regelmatig aangevallen werden door Oromo's, Afars en Somali's. In 1855 riep de christelijke edelman (Ras) Kassa zichzelf uit tot keizer Tewodros. Hij delfde het onderspit tegen de Britten, die trachtten het gebied rond het Suez-kanaal te beheren. De opening van dit kanaal in 1869 leidde tot een run op de Rode Zeekusten door de Britten (Aden), Italië (Assab en later Eritrea) en Frankrijk (Djibouti).

De nieuwe Ethiopische machthebber Menelik sloot in 1896 een verdrag met Italië (het Verdrag van Wichale), waarover al spoedig onenigheid onstond. Zijn (Afrikaans) leger versloeg de Italianen, tot ontsteltenis van Europa. Italië behield Eritrea. De Ethiopisch-Eritrese grens werd vastgelegd. Dit belette Menelik niet gebieden in het oosten, zuiden en westen te veroveren. In 1887 werd Addis Abeba ('Nieuwe Bloem'), de nieuwe hoofdstad van Ethiopië.

Na zijn dood in 1908 werd Menelik opgevolgd door zijn dochter Zawditu onder regentschap van eerst Ras Tefema en later Ras Tafari. In 1930 werd Ras Tafari tot keizer Haile Selassie gekroond (hij beweerde afstammeling van koning Salomon te zijn, hetgeen jarenlang was vastgelegd in artikel 1 van de grondwet van Ethiopië). Zijn regeerperiode tot 1974 werd van 1935 tot 1941 onderbroken door Mussolini. In 1962 annexeerde Ethiopië Eritrea, waarna de bloedige Eritrese afscheidingsoorlog begon. Ook in Ethiopië groeide de ontevredenheid, o.a. door de verdeel- en heerspolitiek en het slechte beleid na de grote droogte van 1973. Dit mondde in 1974 uit in studentenprotesten en een succesvolle legercoup. De militaire Derg-regering oefende een terreurbewind uit. Dit heeft vele honderd-duizenden slachtoffers gekost en was aanleiding voor zowel Tigrayers als Oromo's hun eigen bevrijdingsoorlog aan te vangen.

De leider van de Derg, kolonel Mengistu Haile Mariam, kreeg steun van de Sovjet-Unie toen de Somalische President Siad Barre met steun van de VS de Ogaden-woestijn trachtte te veroveren. Het einde van de Sovjet-Unie en de Eritrese militaire successen braken het Dergbewind op. Het Tigrayse People's Liberation Front (TPLF) trok in mei 1991 Addis Abeba binnen. Deze beweging vormde een coalitie met andere verzetsgroepen, genoemd de Ethiopian People's Revolutionary Democratic Front. Enkele andere verzetsbewegingen, zoals het Oromian Liberation Front (OLF), maakten aanvankelijk deel uit van deze coalitie. De EPDRF regeert sinds 1991 in Ethiopië.

Sinds 24 mei 1993 werd Eritrea, de voormalige Italiaanse kolonie en Ethiopië’s meest noordelijke provincie, onafhankelijk. Dit was een doorbraak in het 30-jarig durende conflict tussen Ethiopië en Eritrea.

In mei 1998 is een grensconflict uitgebroken tussen Ethiopië en Eritrea. Tijdens de eerste weken van dit conflict werden aan beide zijden bombardementen uitgevoerd. Ondanks bemiddelingspogingen van de OAE, de VS en Rwanda braken begin 1999 de eerste hevige grondgevechten uit. Medio 1999 raakte het conflict in een patstelling en hervatten beide partijen de onderhandelingen onder leiding van de OAE. Deze mislukten echter. Op 12 mei 2000 begon Ethiopië wederom een grootschalig militair offensief, dat aanzienlijke terreinwinst opleverde. Na bemiddeling van de OAE in nauwe samenwerking met de Verenigde Staten tekenden beide landen op 18 juni 2000 een staakt-het-vuren overeenkomst. Na de ondertekening van deze overeenkomst hebben de proximity-talks tussen Ethiopië en Eritrea in Washington in juli 2000 een agenda voor de volgende ronde opgeleverd: compensatie, demarcatie en de definitieve vredesregeling. Op 12 december 2000 hebben beide partijen een vredesovereenkomst getekend. Sinds de ondertekening van het staken van de vijandelijkheden is deze situatie gehandhaafd. Eveneens is door beide partijen al een aantal vertrouwenwekkende maatregelen genomen. Een mijlpaal in de oplossing van het conflict vormde de uitspraak van het in Den Haag gevestigde Internationale Hof van Arbitrage (Boundary Commision) april j.l. In deze bindende uitspraak die door beide landen onvoorwaardelijk werd geaccepteerd, werd het grensconflict in formeel juridische zin opgelost. Echter er is nog een lange weg te gaan naar de normalisatie van de relatie tussen Ethiopië en Eritrea. bron: minbuza.nlTop   Reageer

De kerk van Axum
De kerk van Axum ( © www.veeronline.nl )
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.