Landenalmanak.nl Dominica

Eiland van de Carib-indianen

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Dominica

Door het tropisch regenwoud kronkelen riviertjes die veranderen in watervallen. Bontgekleurd vogels fluiten er oplos tussen metershoge varens, lianen en woudreuzen. Na drie uur klimmen, zweten, dalen en glibberen vormt een surrealistisch schouwspel het decor. Uit spleten en gaten in het vulkanische gebergte stijgen slierten hete gas op, ruikend naar rotte eieren. Spontaan ontsprongen heetwaterbronnen brengen waterstroompjes tot het kookpunt. En boven op de berg ligt het op één na grootste kokende meer ter wereld aan je voeten: een met borrelend water gevulde krater. Terwijl aan de voet van de berg de zon schijnt, trekken de wolken zich boven samen en hangen als een douchegordijn om de krater. Je loopt van de ene in de andere regenbui. Het is even wachten voordat het melkkleurige dampende water zich laat zien, maar de tocht is het meer dan waard. Dertig kilometer noordelijker is er geen wolkje aan de lcht. Tussen de gecultiveerde begroeiing van palmen en bananenbomen staan kleine gekleurde huisjes. Hier wonen de laatste drieduizend Carib-indianen. Het volk waarnaar het Caribische gebid is vernoemd.

Dominica is het laatste Caribische eiland dat is gekoloniseerd door de Europeanen. Dit heeft te maken met de hevige tegenstand van de inheemse Carib-indianen. Een gemeenschap van circa 3000 Carib-indianen leeft momenteel nog steeds aan de Oostkust van Dominica.

Dominica werd in 1978 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. In 1980 kwam de eerste vrouwelijke premier van het Caribisch Gebied, Mary Eugenia Charles, aan de macht. Zij bleef 15 jaar aan de macht.

Plotselinge overstromingen en verwoestende orkanen komen voor op Dominica. De economie van Dominica is in grote mate afhankelijk van de landbouw (bananen) en dus zeer vatbaar voor klimatologische omstandigheden zoals tropische stormen: orkaan Luis bijvoorbeeld verwoestte in 1995 vrijwel de gehele bananenoogst.

Het ontwikkelen van toerisme verloopt stroef vanwege het ontbreken van (zand)stranden en een internationale luchthaven. De regering probeert tevens een financiële offshore industrie op te zetten om meer diversificatie tot stand te brengen. De bancaire industrie op Dominica is vatbaar voor witwaspraktijken.

In het algemeen worden de mensenrechten gerespecteerd in Dominica. Een aantal probleemvelden doen zich voor: gebruik van geweld door de politie, slechte omstandigheden in de gevangenis, geweld in de samenleving jegens vrouwen en kinderen, discriminatie van (inheemse) Caribs, met name vrouwelijke Caribs in gemengde huwelijken. De doodstraf wordt wel opgelegd, maar is de laatste zeven jaar niet meer uitgevoerd.


Top   ReageerMeer foto's van Dominica op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Dominica

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Dominica:

  • Nationaal park Morne Trois Pitons
Top   Reageer
Informatie Dominica

Inwoners
0,07 miljoen
(<0,3x t.o.v. NL)
Oppervlakte
751 km²
(<0,3x t.o.v. NL)
BuurlandenGuadeloupe, Martinique,
HoofdstadRoseau
ValutaDOP Dominican Republic Pesos
Koers1 EUR Euro = 38.82 DOP Dominican Republic Pesos
KlimaatTropisch met zware regenbuien en orkanen van juli tot september
Beste reisperiode
Temperatuurgem 28 C in de zomer; gem 25 C in de winterperiode
TaalEngels (officieel), Creools
Tijdverschil-5 uur t.o.v. Nederland
Inentingen
VisumNiet nodig
Geldzaken


Top   Reageer
Handig! Valuta omrekenen

Als je net na aankomst bij de pin-automaat staat en je wilt weten hoeveel geld je moet pinnen of als je wilt controleren of je genoeg geld ontvangt als je euro's of dollars inwisseld. Met onderstaand schema kun je eenvoudig de omrekening maken. Let wel: de gebruikte koers kan fluctueren en daardoor gedateerd zijn.

1 EUR Euro = 38.82 DOP Dominican Republic Pesos 1 EUR Euro = 0.77 USD US Dollar
1 DOP0.03 EUR20,- EUR776.43 DOP
2 DOP0.05 EUR50,- EUR1941.09 DOP
5 DOP0.13 EUR100,- EUR3882.17 DOP
10 DOP0.26 EUR150,- EUR5823.26 DOP
100 DOP2.58 EUR20,- USD597.26 DOP
1000 DOP25.76 EUR50,- USD1493.14 DOP
10000 DOP257.59 EUR100,- USD2986.29 DOP


Top   Reageer
Percentage Landenalmanak.nl

1.2%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Dominica geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Dominica

1

Aan de oostkant va het eiland ligt Carib Territory. Hier leven in verschillende dorpen nog zo'n 3.000 oorspronkelijke Carib-indianen

2

Voor de kust komen diverse dolfijnen en walvissoorten voor, waarvan de potvis het gehele jaar te zien is.

3

Dominica is voor vogelliefhebbers en walhalla. Honderzesig verschillend soorten komen er voor.

4

In het Morne Trois Pitons Park kn je een hike maken naar het kokende meer in de vulkaankrater

5

Koel af en spoel het zweet van je af onder de Emerald Waterval. De route er naar toe is overigens ook de moeite waard.


Top   Reageer
Jouw mening over Dominica

Gemiddeld :

7.6

- Als vakantieland 8
- Als avontuurlijk land 9
- Geschikt met kinderen 8
- Veilig vakantieland 9
- Goedkoop vakantieland 4
Aantal reacties gegevens :1

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Dominica

Er is nog geen reiservaring gegeven.Top   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Dominica

Dominica werd op 3 november 1493 ontdekt door Christoffel Columbus, tijdens zijn tweede reis naar wat hij dacht dat India was. De naam komt van de dag waarop het eiland werd ontdekt; een zondag, in het Latijn dies domenica. Dominica was het laatste Caribische eiland dat gekoloniseerd werd door Europeanen, voornamelijk vanwege de hevige tegenstand van de oorspronkelijke bewoners, de Cariben Indianen. Frankrijk droeg het bezit in 1763 over aan het Verenigd Koninkrijk, dat er in 1805 een kolonie van maakte. In de jaren zeventig van de 20e eeuw ontstond grote sociale onrust op het eiland. Het werd op 3 november 1978 onafhankelijk. In 1980 kwam een eind aan het toenmalige corrupte bewind, toen Mary Eugenia Charles premier werd. Zij was de eerste vrouwelijk premier van de Caraïben en bestuurde Dominica tot 1995. Lid van het Britse Gemenebest.

Toen Columbus het eiland ontdekte, woonden er Arowakken en Cariben Indianen. Al snel overleed een groot deel aan de griep en de pokken waarmee ze door de Spanjaarden werden besmet. Tegenwoordig leven nog zo'n 3000 Caraiben Indianen op Dominica als enige pre-Columbus populatie in de oostelijke Caraïben. bron: minbuza.nlTop   Reageer

Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.