Landenalmanak.nl Oostenrijk

De Republiek Oostenrijk

Top 5 Reizen

Landenalmanak.nl Oostenrijk

Oostenrijk in winter
Oostenrijk in winter ( © http://www.veeronline.nl )

Oostenrijk (Duits: Österreich), voluit de Republiek Oostenrijk (Republik Österreich), is een land in Midden-Europa. Het land grenst in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein, in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije en in het zuiden aan Italië en Slovenië

De Alpen strekken zich over een groot deel van Oostenrijk uit: driekwart van het land behoort tot dit berggebied. Het natuurschoon van Tirol, Salzkammergut, Innsbruck, de Oostenrijkse Alpen, en de stad Salzburg en de aantrekkelijkheid van Wenen en andere culturele centra hebben Oostenrijk tot een belangrijk Europees toeristencentrum gemaakt.

De hoogste berg in Oostenrijk is de Grossglockner met 3.797 meter. Andere hoge bergen zijn de Wildspitze (3.768 m), de Weißkugel (3.739 m), de Grossvenediger (3.674 m), de Hintere Schwärze (3.628 m) en de Similaun (3.606 m). In het oosten langs de Donau kenmerkt het landschap zich door glooiende heuvels en vlaktes. Het diepste punt van Oostenrijk is Hedwighof in Burgenland met 114 meter boven zeeniveau.

De belangrijkste twee rivieren zijn de Donau en haar zijrivier de Inn. Buiten de Inn stromen de Herberg, Enns en Mur in de Donau. De Lech is een zijrivier van de Inn.


Klematis
Het Zillerthal ( © http:/www.veeronline.nl )

Top   ReageerMeer foto's van Oostenrijk op www.worldphotos.nl


Werelderfgoedlijst Oostenrijk

Klematis
Het Zomerpaleis in Wenen ( © http:/www.veeronline.nl )

De werelderfgoedlijst van de UNESCO beval cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden


De Werelderfgoeden in Oostenrijk:

  • Het historische centrum van Salzburg
  • Paleis en tuinen van Schönbrunn (Wenen)
  • Cultuurlandschap Hallstatt-Dachstein-Salzkammergut
  • Semmeringspoorlijn
  • Het historische centrum van Graz
  • Cultuurlandschap Wachau
  • Het historische centrum van Wenen
  • Cultuurlandschap van Fertö/Neusiedlersee (gedeeltelijk in Hongarije)
Top   Reageer
Informatie Oostenrijk

Inwoners
8,18 miljoen
(0.5x t.o.v. NL)
Oppervlakte
83.850 km2
(2.0x t.o.v. NL)
BuurlandenDuitsland, Hongarije, Italië, Liechtenstein, Slovenië, Tsjechië, Zwitserland,
HoofdstadWenen (Wien)
ValutaEUR Euro
Koers1 EUR Euro = n.v. EUR Euro
KlimaatGematigd
Beste reisperiodeHele jaar goed mogelijk; 's Winters vnl wintersport
Temperatuur's Zomers in de dalen rond 25 C, boven 2000 m. rond 10 C; 's Winters koud afh. van hoogte
TaalDuits
TijdverschilGeen
InentingenNee
VisumNee
GeldzakenVoldoende geldautomaten aanwezig


Top   ReageerPercentage Landenalmanak.nl

80.1%

Van de bezoekers van de reiswebsite Veeronline.nl Reisavonturen is ook in Oostenrijk geweest. In hoeveel landen ben jij geweest? Tel ze op Veeronline.nl!
De wereldkaart met alle landen op Landenalmanak.nl Reisinformatie. Maak jouw eigen wereldkaart aan op Veeronline.nl Reisavonturen

Bezienswaardigheden Oostenrijk

1

De Hofburg en de Burggarten. De Hofburg is een verzameling van gebouwen rond Wenen waar vroeger de Habsburgers verbleven.

2

Pöstlingbergbahn in Linz. Wie altijd al in de steilste lift van de wereld heeft willen zitten, moet de rit omhoog naar de Pöstlingberg wagen. Bron : Ron van Vliet

3

De Grossglockner Hochalpenstrasse is één van de mooiste bergwegen ter wereld en de moeite waard te bezichtigen. Een tocht naar de eeuwige sneeuw.

4

Het symbool van Wenen is de Stephansdom, gelegen in het hart van de binnenstad met een toren van meer dan 130 meter hoog.

5

Wie aan Oostenrijk denkt aan wintersport in de gezellige winterse dorpjes met de hossende Après Ski na afloop.Bron : http://www.veeronline.nl


Top   Reageer
Jouw mening over Oostenrijk

Gemiddeld :

6.9

- Als vakantieland 7.8
- Als avontuurlijk land 6.8
- Geschikt met kinderen 7.3
- Veilig vakantieland 6.9
- Goedkoop vakantieland 5.8
Aantal reacties gegevens :13

Jouw mening
Ervaringen van reizigers over Oostenrijk

mijn top 5 1: skien in oostenrijk 2: reuzenrad 3: prader 4: stehpdom 5: sisi kasteelTop   Reageer
Reistips Oostenrijk

Wenen

Oostenrijk - Wenen is de hoofdstad en één van de grootste steden van Oostenrijk. In Wenen wonen bijna 2 miljoen inwoners. Meer dan 25% van de bevolking van Oostenrijk woont in de hoofdstad. De stad is het culturele, economische en politieke centrum. Tot het begin van de 20e eeuw was het de grootste Duitstalige stad in de wereld. Voor d  Lees meerTop   Reageer
Test jouw wereldkennis

Geschiedenis Oostenrijk

Klematis
Ischgl ( © http:/www.veeronline.nl )

Oostenrijk maakte eeuwenlang deel uit van het Heilige Roomse Keizerrijk. Tussen 1438 en 1806 werd dit rijk onafgebroken geregeerd door telgen uit het geslacht Von Habsburg. De Oostenrijkse landen vormden de Hausmacht van deze dynastie. Tijdens de regeerperiode van Maria Theresa (1740-1780) ontwikkelde zich een moderne Oostenrijkse staat. De Coalitieoorlogen tegen de revolutionaire Franse troepen verliepen voor Oostenrijk en het Roomse Keizerrijk ongunstig – Oostenrijk leed grote nederlagen in 1803, 1805 en 1809. Keizer Franz II, die in 1804 de troon van het Keizerrijk overnam, zag zijn rijk steeds verder desintegreren. In 1806 voelde hij zich gedwongen om afstand te doen van de Duitse kroon en de titel Keizer Franz II van Oostenrijk aan te nemen. Hiermee hield het Heilige Roomse Rijk der Duitse Natie op te bestaan.

Na het Congres van Wenen in 1815 kreeg Oostenrijk controle over de Duitse Bond. In 1866 verloor Oostenrijk de oorlog tegen Pruisen en daarmee de invloed over de Duitse Bond. In 1867 werd bij de zgn. Ausgleich (‘compromis’) de Oostenrijks-Hongaarse monarchie (ook bekend als ‘dubbelmonarchie’) gesticht, met aparte besturen, parlementen en kiessystemen. In juni 1914 werd Aartshertog Franz Ferdinand - erfgenaam van de Oostenrijks-Hongaarse troon - vermoord in Sarajevo. Dit was de aanleiding tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog en - vier jaar later - het einde van de heerschappij van de Habsburgers en de oprichting van de Oostenrijkse Republiek.

Na 1918 bleef Oostenrijk een onafhankelijke Federale Republiek, behalve tussen 1938 en 1945 toen het werd geannexeerd door Duitsland, de zgn. Anschluss. De Oostenrijkse regering was een marionet van de Nazi’s. In 1945 werd Oostenrijk door de Geallieerden bevrijd. Tussen 1945 en 1955 werd Oostenrijk de facto gecontroleerd door de Geallieerden. Op 15 mei 1955 werd het Staatsverdrag geratificeerd, de Geallieerden trokken zich terug uit Oostenrijk en de neutraliteit werd verankerd in de Grondwet van de Tweede Republiek.

Twijfels over het kunnen samengaan van het lidmaatschap van de EEG met de neutrale status van Oostenrijk én de vrees voor een veto van de Sovjet Unie, verhinderden in de jaren zestig en zeventig een Oostenrijks EEG-lidmaatschap. In juli 1989 deed de regering een aanvraag en in maart 1994 werden de onderhandelingen succesvol afgerond. Afgesproken werd onder andere dat Oostenrijk het recht kreeg neutraal te blijven en dat het gedurende een overgangsperiode hogere milieueisen mocht blijven hanteren. Nadat per referendum 66,6% van de bevolking zich voorstander van het lidmaatschap toonde, trad Oostenrijk op 1 januari 1995 toe tot de Europese Unie.

In de jaren ’70, ’80 en ’90 regeerde in Oostenrijk de Sociaal-democratische Partij (SPÖ) alleen of in de ‘grote coalitie’ met de Christen-democratische ÖVP. Deze coalitie werd na de verkiezingen van oktober 1999 doorbroken. In februari 2000 trad een nieuwe regeringscoalitie aan, van de christen-democratische ÖVP en uiterst rechtse FPÖ o.l.v. Bondskanselier Schüssel (ÖVP). N.a.v. het aantreden van de bovengenoemde regering - en meer in het bijzonder n.a.v. de regeringsdeelname van de FPÖ van Jörg Haider – voerden de veertien overige EU-lidstaten bilaterale politieke sancties tegen Oostenrijk in. Deze maatregelen werden in september 2000 beëindigd, nadat onderzoek van drie door de EU aangewezen persoonlijkheden naar de toewijding van de Oostenrijkse regering voor de gemeenschappelijke Europese waarden - in het bijzonder v.w.b. de rechten van minderheden, vluchtelingen en immigranten en de politieke natuur van de FPÖ - was afgerond.

Na een interne opstand o.l.v. Haider tegen het partijbestuur, trad in september 2002 de FPÖ vice-kanselier Suzanne Riess-Passer af. Vervolgens viel de regering en in november 2002 volgden parlementsverkiezingen, waarbij de ÖVP de grootste partij werd. bron: minbuza.nlTop   Reageer

Skiën tussen de besneeuwde bergtoppen
Skiën tussen de besneeuwde bergtoppen ( © http:/www.veeronline.nl )
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.