2407##1

Landenalmanak.nl Reisinformatie

Informatie en reistips voor jouw vakantie

Alle landen

Kamp Westerbork

Kamp WesterborkNederland - Nederland - In het museum wordt uitgelegd dat Westerbork in eerste instantie een opvangkamp was voor gevluchte Duitse Joden. Toen Duitsland Nederland binnenviel werd het kamp gebruikt om meer Joden op te vangen. Men probeerde de leefomstandigheden zo normaal mogelijk te houden. Zo werden er ook sportwedstrijden en zangvoorstellingen georganiseerd. Wekelijks werden zo?n duizend Joden op transport gezet naar vernietigingskampen. De meeste Joden werden per trein afgevoerd naar het Poolse Auschwitz. In september 1944 vertrok het laatste transport van Westerbork. Hierop werd verklaard dat Nederland ?Judenfrei? was. Slechts een enkeling bleef achter om het kamp te ontmantelen. Dit gebeurde niet. Opgepakte Joden uit schuiladressen werden ook naar Westerbork vervoerd. Tijdens de bevrijding verbleven ruim 700 Joden in het kamp. Zij overleefden de oorlog. Zo?n 100.000 andere Westerborkers hadden minder geluk en zijn omgekomen. Na de oorlog heeft het kamp drie jaar dienst gedaan als intentie kamp voor gevangen genomen NSB?ers. Daarna hebben nog jarenlang Molukse KNIL militairen op het kamp gewoond. Zij vochten in Nederlands Indië mee met de Nederlanders. In 1971 verviel de actieve functie van het kamp. Veel gebouwen werden afgebroken. Op het terrein bouwde de Radiosterrenwacht grote telescopen. Tegenwoordig is het terrein als herdenkingsplechtigheid ingericht en staan verschillende monumenten op het voormalige kamp.

Top Nederland
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.