2122##1

Landenalmanak.nl Reisinformatie

Informatie en reistips voor jouw vakantie

Alle landen

De religieuze muur

De religieuze muurNoord Ierland - Waar gisteren vooral in het teken van de Titanic stond, staat vandaag in het teken van de historie van Belfast. Protestanten en katholieken bestreden elkaar jarenlang tijdens rellen. De katholieken streven naar aansluiting bij Ierland, terwijl de protestanten bij het Verenigd Koninkrijk willen blijven. De strijd in de arbeiderswijken escaleerde in 1969 toen de IRA op kwam voor het belang van de katholieken. Geweld werd niet geschuwd, wat een tegenreactie uit lokte. Bij een bakkertje beginnen we de dag met een ontbijt. Koffie met een Belfast bap. Dit blijkt gewoon een broodje met een sausage te zijn. Terwijl wij er zitten, komt een zwerfster de winkel binnen. Ze probeert geld voor een taart bijeen te krijgen. Ondertussen drinkt ze uit haar wodka fles. Bij de tafel naast ons, lukt het haar. Zo te zien kennen ze haar al. Met de taart verlaat ze de zaak, maar keert weer terug om haar fles wodka te halen. Wij laten het voor wat het is een lopen naar de St. Peter Cathedral. De torens van deze kerk steken hoog boven de westelijke bebouwing uit. Naar het schijnt gebruikten de Duitsers deze torens om zich te oriënteren bij de luchtaanvallen op de stad. Op één van de huizen in de Falls Road hangt een huizen hoge afbeelding van Bobby Sands, een IRA aanhangster, die met een hongerstaking in 1981 aandacht vroeg voor de slechte omstandigheden in de gevangenis. Haar dood leidde tot meer begrip voor de IRA en internationale sympathie. Het nabijgelegen klooster ligt pal tegen de scheidslijn. Een zes meter hoge muur staat achter het klooster. In 1961 besloot de Britse regering om deze muur te bouwen tussen de rivaliserende wijken. De scheiding moet aanvallen over en weer voorkomen. De Conway Mill, een voormalige linnenfabriek uit 1842, staat wat onschuldig in de katholieke wijk. De fabriek heeft veel van de geschiedenis in de wijk meegemaakt. Tegenwoordig gebruiken kunstenaars het gebouw en is er horeca in gehuisvest. Ook is er een museumpje over de Ierse geschiedenis. Een kleine cel toont de plek waar IRA activisten jarenlang opgesloten werden. Een gids van een Belgische reisgroep spreekt mij aan. Als hij hoort dat ik uit Nederland komt legt hij direct de link met Willen van Oranje. Jullie Willem is de aanstichter van alle ellende hier, zegt hij. Hoewel hij aan de andere zijde van de muur als held omarmd wordt, verontschuldig ik mijzelf lachend. De haat zit nog altijd diep. We lopen door naar de doorgang in de Peace Wall. Een dubbele poort tussen de twee wijken die ‘s avonds afgesloten kan worden. Dat zoiets tegenwoordig nog bestaat? Aan de protestantse kant is de muur voorzien van graffiti. De rijtjeshuizen hebben allemaal de Noord Ierse of Britse vlag buiten hangen. Het nationalisme viert hoogtij. Zij geven blijk dat ze zeker niet bij het hoofdzakelijke katholieke Ierland gevoegd willen worden.

Top
Tips, ideëen of aanvullingen

Help mee op de informatie op Landenalmanak.nl zo volledig en up to date te houden. Heb jij tips, aanvullingen of verbeteringen, laat het dan weten via het contactformulier. Ontbreken er foto's en heb jij foto's dit gebruikt mogen worden op de website, mail deze dan naar info(at)landenalmanak(punt)nlTop   Contact
Disclaimer

De informatie op deze pagina is opgesteld om de verschillende landen te kunnen vergelijken. De informatie op deze site is echter onderhevig aan wijzigingen en kan daardoor gedateerd of niet langer juist zijn. Ga voor een daadwerkelijk vakantie nooit alleen uit van deze informatie en informeer altijd en tijdig bij de daarvoor gespecialiseerde instanties naar de laatste informatie over bijvoorbeeld vaccinaties, visa, geldzaken en andere items. De beheerder van deze site is nimmer verantwoordelijk voor gevolgen van het gebruik van deze informatie of verkeerde interpretatie hiervan.